Ekonomija     | 11.06.2018. 14:34 |

Veliki problem nedostatka kvalificirane radne snage zakon o stručnom obrazovanju

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) – Na Kružoku, koji su u ponedjeljak u Mostaru organizirali Gospodarska komora Grada Mostara, program "Prilika plus", inkubator društvenih inovacija Munja i Grad Mostar, istaknuto je kako je veliki problem nedostatka kvalificirane radne snage i to što na razini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ne postoji zakon o stručnom obrazovanju koji bi regulirao odnos partnera u edukaciji mladih kadrova.

- Puno bi značilo da imamo formalno pravni temelj kako i na koji način uspostaviti suradnju školskih obrazovnih ustanova s gospodarskim društvima i poduzećima, odnosno njihovim potrebama - izjavila je Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostaru, govoreći o problemu nedostatka kvalificirane radne snage, u suradnji s gospodarstvenicima i strukovnim školama za sektor turizma.

- Svi mladi strukovnih škola dobiju priliku za praksu, ali su nezainteresirani, vjerojatno zbog malih plaća u ugostiteljstvu - objasnio je Pavao Raspudić ispred Hotela Brostol.

On predlaže bolju edukaciju mladih ljudi te da se u ugostiteljskoj školi više pozornosti posveti izučavanju stranih jezika i prakse.  

Zlatan Kulenović, direktor Inkubatora društvenih inovacija Munja, pojasnio je kako je riječ o jednoj od aktivnosti programa 'Prilika plus' koju podržava švicarska vlada već niz godina, a čiji je cilj odgovoriti na pitanje - kako efektnije i kvalitetnije povezati obrazovanje i tržište rada.

 Poručio je kako je ova tema relevantna i važna za BiH i u kontekstu odlazaka mladih iz zemlje.

Halko Basarić iz programa "PrilikaPlus" predstavio je svoj program obrazovanja odraslih koji se odvija u oba entiteta BiH, i to u više od četrdeset srednjih strukovnih škola.

Ustvrdio je kako se reforma strukovnog obrazovanja odvija primarno kroz povezivanje prakse u srednjim strukovnim školama u tvrtkama, uz određene elemente, kao što su reforma nastavnih planova i programa, obuka profesora i opremanje kabineta, odnosno radionica za obavljanje prakse.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel