Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 15:59 |

Pregovori o Mostaru: HDZ BiH dostavio svoj prijedlog političkog sporazuma

FENA

MOSTAR, 7. lipnja (FENA) - Nakon skoro mjesec dana stanke u Mostaru su nastavljeni pregovori parlamentarnih stranaka o pronalaženju rješenja za provođenje lokalnih izbora u tom gradu.

U izjavi za medije Salem Marić, predsjednik Gradskog odbora SDA Mostar, domaćin sastanka, kazao je kako današnje pregovore može ocijeniti uspješnim, dodavši kako se razgovaralo o usuglašavanju stavova o prijedlogu izmjena Statuta Grada Mostara, kao i o političkom sporazumu gradskih odbora političkih stranaka.

Marić je naglasio kako se danas prvi put ušlo u razgovore o političkom sporazumu devet političkih stranaka, a novina je da je HDZ BiH u pismenoj formi dostavio svoj prijedlog političkog sporazuma.

Raniju su svoje prijedloge tog sporazuma dostavile SDA i druge stranke.

Kada je riječ o izmjenama gradskog statuta, Marić je kazao kako će se razgovori nastaviti, a kada je riječ o političkom sporazumu, postignut je dogovor da se "u paketu" nađu i pitanje izmjena Izbornog zakona i pitanje Statuta Grada Mostara.

Po njegovim riječima, SDA se zalagala da se u te pregovore uključe i predstavnici OHR-a, međutim većina predstavnika ostalih političkih stranaka bila je protiv toga.

Današnjem sastanku nazočili su predstavnici sedam političkih stranka. Izostali su predstavnici SDS-a, dok su iz HDZ-a 1990 najavili kako će kasniti, međutim, na sastanak nisu došli.

Marić je dodao kako termin održavanja sljedećeg sastanka nije određen, a domaćin tog sastanka trebao bi biti HDZ BiH.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Ustavni sud BiH je presudom iz 2010. godine naložio promjenu Statuta Grada Mostara u dijelu koji se odnosi na izborna pravila za izbor Gradskog vijeća.

Posljednji saziv Gradskog vijeća Mostara raspušten je 2012. godine, a u međuvremenu nije postignut stranački dogovor o ovom pitanju.

Aktualni pregovori o izmjenama Statuta Grada Mostara počeli su u veljači 2018. godine. Na dosadašnjim sastancima došlo se do načelnog dogovora o dva prihvatljiva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće kroz šest izbornih jedinica, kao i pitanja birača iz Centralne zone.

Problem je nastao kad su na dnevni red došle izmjene Statuta Grada Mostara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel