Najave     | 06.06.2018. 14:49 |

Konferencija 'Hrvati BiH – demografska stvarnost'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 6. lipnja (FENA) - Konferencija ''Hrvati BiH – demografska stvarnost'' održat će se pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 11. lipnja, s početkom u 9.30 sati, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Organizator konferencije je Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u Bosni i Hercegovini i Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

Konferenciju će otvoriti predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić i predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH Jakov Pehar.

Izlagači na konferenciji su doc. dr. sc. Žarko Dugandžić s temom ''Sadašnja struktura u odnosu na prvotni popis stanovništva - projekcija kretanja: statistička kretanja s povijesnim osvrtom'', dr. Anto Domić s temom "Depopulaciji posljedica ustavnopravne nejednakosti u BiH'', monsinjor Tomo Vukšić izlagat će o demografskoj prisutnosti katolika u BiH od 1996. do 2017., a doc. dr. Stjepan Šterc o temi ''Demografske mjere u Hrvatskoj i okruženju - učinci i povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine''.

Namjera organizatora je kroz ovaj skup cjelovito i znanstveno sagledati uzroke, činjenice i posljedice negativnih demografskih trendova hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i zemljama regije, razmijeniti iskustava, definirati ciljeve te ponuditi moguća rješenja za prevladavanje i poboljšanje nacionalne populacijske situacije u BiH.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske zajednice te svih razina vlasti kako bi zajedničkim naporima definirali odgovore na pitanja koja se tiču budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Završen SMART Campus Hackathon by SUMIT 2023.

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu