Bosna i Hercegovina     | 04.06.2018. 16:33 |

Izložbe 'Balkanska ruta' i 'People of Sarajevo' u Historijskom muzeju BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Civil Rights Defenders najavio je za sutra u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu otvaranje izložbe "The Balkan Route" (Balkanska ruta), u kombinaciji sa izložbom fotografija iz projekta "People of Sarajevo".

"Balkanska ruta"' je izložba 44 fotografije Marka Đurića koje prikazuju svakodnevne borbe i kršenja ljudskih prava s kojima su suočeni izbjeglice, migranti i azilanti s Bliskog istoka, na putu ka boljem životu.

- Projekt Imrane Kapetanović "People of Sarajevo" govori priče o Sarajevu podsjećajući da postoje divni ljudi koji rade divne stvari u ovom gradu. Izložene fotografije će prikazati izbjeglice koje su se našle u Sarajevu - navodi se.

Izložba je dio Refugees Welcome, događaja u Bosni i Hercegovini u okviru kojeg će biti upriličen koncert podrške Dubioze kolektiva i Helem nejse.

U najavi se dodaje da će se u Sarajevu 7. juna balkanski lideri sastati da bi razgovarali o suradnji s ciljem 'rješavanja problema granične sigurnosti'.

- Obaveza vlada u regionu, EU, UN i drugih međunarodnih i državnih tijela je da obezbijede siguran i legalan prolazak svake osobe koja je prinuđena da napusti svoj dom zbog rata, nestabilnosti, degradacije životne sredine ili ekonomske opresije; da osiguraju da svaka osoba ima pravo da legalno zatraži azil; te da se obezbijede ljudska prava za one koji se danas nalaze na opasnoj ruti - navodi Civil Rights Defenders.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Najave događaja za 27.04.2024. godine (subota)

Najave događaja za 07.04.2024. godine (nedjelja)

Najave događaja za 07.04.2024. godine (nedjelja)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu