Svijet     | 02.06.2018. 22:29 |

Ukrajina tvrdi: Lažno ubistvo novinara otkrilo rusku listu za odstrel 47 osoba

FENA Internet

KIJEV, 2. juna (FENA) - Lažno ubistvo ruskog novinara Arkadija Babčenka i dalje je top tema u svjetskim medijima.

Nakon što su svi objavili da je ubijen u Kijevu, Babčenko se pojavio živ i zdrav na pres konferenciji emitiranoj na ukrajinskoj televiziji.

Sada Ukrajina tvrdi da je izmišljeno ubistvo Babčenka dovelo do otkrića liste za odstrel od 47 osoba koje je Rusija planirala ubiti u inostranstvu.

Ukrajinski državni tužitelj Jurij Lučenko saopćio je da je lažno ubistvo bilo nužno kako bi se zaštitilo Babčenka i druge koji su bili meta Rusije. Lučenko, jedan od rijetkih koji je bio upoznat s lažnim ubistvom, o tome je obavijestio Evropsku uniju, SAD i druge zemlje, prenosi portal Index.hr.

Istraga nakon izmišljenog ubistva dovela je do 47 ljudi koji bi mogli biti sljedeće žrtve terorizma, a njihova imena zasad još nisu otkrivena. Nagađa se da se radi o istaknutim ruskim i ukrajinskim novinarima.

Dvoje televizijskih voditelja ruskog i ukrajinskog porijekla objavilo je da su im ukrajinske vlasti priložile dokaze u kojima se vidi da se nalaze na listi za odstrel i sad žive pod stalnom policijskom zaštitom.

Vjerovalo se da je disidentski ruski novinar Arkadij Babčenko u utorak likvidiran ispred svog stana u Kijevu, no on se u srijedu pojavio na pres konferenciji Ukrajinske službe sigurnosti o njegovu vlastitom "ubistvo", koje je unijelo strah i nemir u odnose između Ukrajine i Rusije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu