Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 30.05.2018. 12:10 |

Više od milion KM za stipendiranje učenika i studenata u TK

FENA

TUZLA, 30. maja (FENA) - Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona osiguralo je stipendije za 889 studenata i 1.053 srednjoškolaca, pripadnika boračke populacije, koji su ostvarili pravo za akademsku 2017/2018 godinu.

U Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli u organizaciji resornog ministarstva danas su svečano potpisani ugovori sa studentima koji su ostvarili pravo na ovu stipendiju.

Premijer TK Jakub Suljkanović rekao je novinarima da je kantonalna vlada ove godine za stipendiranje studenata i učenika, 1.923 člana porodica boračke populacije, obezbijedila 1.100.000 KM.

Naveo je da Vlada TK nastavlja aktivnosti koje provodi kada je u pitanju boračka populacija.

-Ovo je  jedan od pokušaja da se odužimo boračkoj populaciji, da za sve što su dali za izgradnju BiH pružimo pomoć i satisfakciju kroz ovaj program koji se provodi preko resornog ministarstva - kazao je Suljkanović.

Smatra da je ovo značajan projekt i da se od ovih mladih ljudi očekuje da dostignu nivo znanja koji će u budućnosti iskoristiti u razvoju BiH, što je, kako je istakao, najveći benefit.

Ministar za boračka pitanja TK Enes Gegić kazao je da su stipendije dodijeljene putem javnog poziva ovog ministarstva, na koji se prijavilo ukupno 2.553 studenata i učenika, a oni koji su ispunili uvjete ostvarili su prava, a pored planiranih sredstava od milion KM, obezbijeđeno je dodatnih 100.000 KM, kako bi što više aplikanata dobilo stipendiju.

Po njegovim riječima, stipendija za studenta iznosi 80 KM mjesečno, a za srednjoškolca 50 KM.

Gegić  je ocijenio da je ovaj projekt veoma značajan te da je još značajnije nakon školovanja pomoći tim mladim ljudima da se zaposle i da se spriječi odlazak mladih iz BiH.

Jedna od dobitnica stipendije je i Subhija Kunić, studentica druge godine Tehnološkog fakulteta UNTZ.

Kazala je da je stipendija koju je dobila za nju veoma značajna, i da je taj mjesečni džeparac studentima koristan.

Iz resornog ministarstva napominju da će se, kandidat koji do 8. juna 2018. godine ne potpiše ugovor, smatrati da je odustao od stipendije, u skladu sa odredbom Odluke o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za dodjelu stipendija braniocima i članovima njihove porodice.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel