Bosna i Hercegovina     | 29.05.2018. 13:41 |

Rauber Saxer: Korupcija veliki problem koji tjera ljude da napuste BiH

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Amasade Švicarske, Njemačke, Norveške, Švedske i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini i U4 Anti-Korupcija Resursni centar organizirali su danas u Sarajevu radionicu o temi "Izgradnja integriteta i sprječavanje korupcije u sektoru zdravstva i obrazovanja: Šta se može učiniti?".

Na skupu je rečeno da, iako je BiH u posljednjim godinama ojačala pravni okvir, kao i institucije za istraživanje i provedbu, korumpirane prakse još uvijek oslabljuju decentraliziranu javnu upravu u zdravstvu i obrazovanju.

Koristeći se međunarodnim praksama i iskustvima, cilj radionice je napraviti podlogu za praktične inicijative u svakom sektoru usmjerene na prevenciju korupcije.

Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer ističe da je korupcija u BiH veliki problem za razvoj i koji tjera ljude da napuste zemlju.

- Na radionici govorimo o sektorima zdravstva i obrazovanja, jer u tim oblastima korupcija najviše pogađa obične ljude. Problem ne možemo riješiti brzo, za to ne postoji srebreni metak, ali na radionici imamo predstavnike različitih sektora, institucija i društvenih slojeva koji zajedno mogu iznaći rješenja i konkretne korake za ovaj problem – kazala je Rauber Saxer.

Radinica se fokusira na razumijevanje pojava i rizika korupcije u zdravstvu i obrazovanju u BiH, prepoznavanju praktičnih rješenja i razvoju instrumenata za sprječavanje korupcije.

Savjetnik u U4 Anti-Korupcijskom Resursnom centru iz Norveške David Jackson naglašava da je problem korupcije u BiH zaista "pitanje života i smrti", te da bez saradnje ljudi koji imaju direktnu vezu s ovim problemom rješenja neće biti.  

- Mnogo je izazova i rizika u obrazovnom i zdravstvenom sektoru u BiH, bukvalno se radi o pitanju "života i smrti", ali nije sve tako crno jer se mnogo toga može uraditi. Zbog toga smo doveli ljude sa svih nivoa vlasti, iz međunarodnih organizacija i NVO-a, te ljude iz zdravstvenog i obrazovnog sektora. Ako oni ne budu komunicirali i sarađivali, rješenja neće biti – objasnio je Jackson.

Dodaje da su radionici prisustvovali predstavnici različitih nivoa vlasti, civilnih društava, finansijskih institucija i relevantnih međunarodnih organzacija u BiH, koji su razgovarali o potrebi integriteta, transparentnosti, društvene odgovornosti i povezivanja lokalnih inicijativa u vezi s antikorupcijom.  

- Radionici prisustvuju predstavnici nivoa vlasti, tako da nije fer reći da se političari generalno ne bore protiv korupcije. Neki političari rade na tome, a uglavnom su to političari s lokalnog nivoa – rekao je Jackson i dodao da je korupcija složen izazov i da generalni trendovi nisu dobri u BiH, ali da na lokalnom nivou postoji napredak koji treba iskoristiti za iskorak i pozitivan zamah u rješavanju ovog problema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zbog sumnje na korupciju uhićen bivši pomoćnik hrvatske ministrice kulture

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Predstavnici FAZUOI na radionici o otkrivanju i gonjenju počinilaca rodno zasnovanog nasilja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel