Bosna i Hercegovina     | 28.05.2018. 09:53 |

Crveni križ nastavlja brigu o migrantima u Salakovcu; zaraznih bolesti nema

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 28. maja (FENA) - U Izbjegličkom centru Salakovac kod Mostara trenutno je smješteno 160 migranata i oni za sada, zahvaljujući donacijama, imaju dovoljno hrane i higijenskih potrepština.

Po riječima sekretara Crvenog križa Grada Mostara Alena Kajtaza, Crveni križ Federacije BiH poslao je garanciju da će prvih petnaestak dana preuzeti brigu o migrantima, kako je već ranije dogovoreno, a neko trajnije rješenje trebalo bi da donesu državne institucije.

Proteklih dana, kaže Kajtaz, u Salakovac su stigle mnoge donacije tako da se hrane i higijenskih potrepština trenutno ne nedostaje.

Apelovao je na građane da više ne donose odjeću i obuću, navodeći kako će hrane i sredstava za higijenu trebati, sigurno, još dugo vremena, kao i nekih medicinskih sredstava - dezinfekcionih sredstava i rukavica.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje, veliki broj migranata, kaže Kajtaz, jučer je pregledano i devetero njih bi trebalo biti hitno upućeno na bolničke preglede radi daljih pretraga. Oni bi trebali na pregled kod pedijatra, urologa, pulmologa, ginekologa i drugo.

Te preglede je, kaže Kajtaz, nemoguće uraditi na licu mjesta.

Dodao je kako zaraznih bolesti nema te da je situacija po tom pitanju mnogo bolja nego u Bihaću, kao i da su uslovi stanovanja mnogo bolji.

Naveo je i kako bi trebalo sklopiti ugovor s bolnicom kako se pregledi ne bi radili na volonterskoj osnovi nego da se to jednostavno 'stavi u sistem'.

- Problemi koji su se u početku javili sada su riješeni, sve ide svojim tokom i apsolutno nema razloga da se neko žali na uslove boravka u Salakovcu - istakao je sekretar Crvenog križa.

Kajtaz je kazao kako očekuje da država trajnije riješi brigu o migrantima te još jednom ponovio kako se tačno zna čije je to zaduženje.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu