Bosna i Hercegovina     | 25.05.2018. 12:29 |

Počeo trodnevni ljetni kamp 'Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici'

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 25. svibnja (FENA) - U okviru Programa socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije u BiH, u petak je u INTERA parku u Mostaru započeo trodnevni ljetni kamp "Digitalni, odgovorni, sigurni u školi i zajednici" namijenjen učenicima prvih razreda odabranih srednjih škola Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), nastavnom i policijskom osoblju te roditeljima.

 Kamp organizira američka nevladina organizacija PH International, a grant sredstva za potporu Programu osigurala je Vlada SAD-a (Odjel za međunarodne narkotike i provođenje zakona).

- Cilj je kampa educirati sudionike o internetu, internet alatima za društvene mreže, prednostima i opasnostima koje mreže donose u suvremenom svijetu, a kroz teorijske uvode i praktičan rad naučit ih kako upotrijebiti mreže za bolju komunikaciju i obrazovanje te da se zaštitite od potencijalnih opasnosti - izjavila je koordinatorica programa Beti Čolak.

Također, dodala je, s učenicima će se razgovarati kako mogu prijaviti neke slučajeve iz lokalne zajednice policijskom osoblju te kako s njima stupiti u kontakt i lakše komunicirati.

Na pitanje koliko je maloljetnička delinkvencija izražena u HNŽ-u, Čolak je kazala kako putem podataka koje dobivaju iz škola, u kojima provode ove aktivnosti, zaključuju kako se u zadnju godina dana broj prijavljenih slučajeva smanjio.

 Što se tiče oblika u kojima se javlja, u pitanju su većinom sitne krađe i uporaba opijata.

Program socijalizacije s pravom i prevencija maloljetničke delinkvencije u BiH implementira se od siječnja 2017. do studenoga 2018. godine u Hercegovačko-neretvanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji, uz punu suradnju relevantnih vladinih dužnosnika, škola i policije.

- Osnovni je cilj Programa pomoći svim akterima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke delinkvencije u BiH - kazala je Čolak.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel