Bosna i Hercegovina     | 21.05.2018. 15:02 |

Vijeće za štampu: Apel medijima da profesionalno izvještavaju o migrantima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Razmatrajući žalbe građana na medijsko izvještavanje, Žalbena komisija Vijeća za štampu u Bosne i Hercegovine uočila je niz grešaka i neprofesionalnosti u većini članaka sa sadržajima o migrantima, koji su objavljeni u štampi i online medijima u BiH.

Zbog toga je Žalbena komisija uputila apel urednicima i novinarima, podsjećajući ih na obavezu profesionalnog i odgovornog izvještavanja u interesu javnosti, u skladu s Kodeksom za štampu i online medije BiH, napominjući da je izvještavanje o migrantima i migrantskoj krizi od javnoga interesa.

Vijeće za štampu u BiH ohrabrilo je novinare i medije da izvještavaju i objavljuju priče o migrantima i migrantskoj krizi u BiH, podsjećajući da to izvještavanje treba tretirati ove teme dubinski, sagledavajući probleme u širem pojašnjavajućem kontekstu, odgovorno i objektivno.

- U većini dosadašnjih izvještaja ova tema je bila tretirana na površan, neprofesionalan i senzacionalistički način, generalizirajući problem i jednostrano ga prikazujući. Neprihvatljiva je generalizacija svih migranata kroz prikazivanje kriminalnih postupaka pojedinaca - saopćili su.

Iz Vijeća za štampu naglasili su da među tim osobama ima više kategorija - izbjeglice, migranti, žrtve trgovine ljudima, kao i sigurnosno interesantne osobe.

Napomenuli su stoga da je u interesu javnosti da novinari imaju iznijansiran pristup i da poštuju ovu kompleksnost razlikovanja kod izvještavanja, kao i da izbjegavaju objektivizaciju i dehumanizaciju osoba o kojima izvještavaju.

Istaknuli su i da medijski izvještaji treba da budu sagledavani iz svih aspekata humanitarnih, sigurnosnih, socijalnih, zdravstvenih, političkih, koruptivnih i kriminalnih.

Podsjetili su da se senzacionalističkim i jednostranim izvještavanjem potiče panika među građanima, strah i animozitet prema migrantskoj populaciji u BiH i može izazvati negativne i neželjene posljedice, saopćeno je danas iz Vijeća za štampu BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Kuprešaković: Nezakoniti prelasci ili pokušaji prelaska državne granice povećani za gotovo 70 posto

Migranti iz Srbije bježe u BiH

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel