Svijet     | 21.05.2018. 12:48 |

Sjeverna Koreja uskratila pristup južnokorejskim novinarima

FENA Internet

SEUL, 21. maja (FENA) - Sjeverna Koreja je u ponedjeljak odbila primiti listu južnokorejskih novinara koji bi prisustvovali demontiranju lokacije za nuklearne probe, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Portparol ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hyun izjavio je na brifingu za novinare da je južnokorejska strana pokušala poslati listu novinara koji bi prisustvovali demontiranju lokacije za nuklearne probe Punggye-ri  putem komunikacijske vruće linije  u pograničnom selu Panmunjom.

Sjever nastavlja da obija prihvatiti listu, bacajući sjenu na prisustvo južnokorejskih novinara demontiranju koje je zakazano od srijede do petka, tvrdi portparol.

Vlada u Pyongyangu nije odgovorila na komentare ministarstva ujedinjenja.

Sjeverna Koreja je 12. maja pozvala novinare iz Kine, Rusije, Sjedinjenih Država, Britanije i Južne Koreje da izvještavaju o demontiranju lokacije za  nuklearne probe Punggye-ri, s koje je Pyongyang  izveo svih šest svojih nuklearnih proba.

Odbijanje Sjevera uslijedilo je nakon što je Pyongyang otkazao razgovore sa Seulom na visokom nivou u prošloj sedmici zbog zajedničkih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje.

Zrakoplovna vježba uključuje stotinjak aviona, među kojima su i nevidljivi borbeni avioni  F-22 Raptor. Borci koji su u stanju da izbjegavaju radare mobiliziraju se obično u napadačke ciljeve. 

Južnokorejsko ministarstvo odbrane tvrdi da su zrakoplovne vježbe defanzivne po prirodi, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Jemenu od 2015. godine ubijeno 45 novinara

Vijeće Europe izdalo je upozorenje zbog prijetnji srbijanskim novinarima

Godišnjica smrti srbijanske novinarke Vujasinović: Poslije 30 godina uzrok smrti se i dalje ne zna

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel