Stranačke aktivnosti

Priopćenje za javnost Predsjedništva ŽO HDZ HNŽ i GO HDZ Mostar

Saopćenje

P R I O P Ć E NJ E ZA J A V N O S T

s Predsjedništva Županijskog odbora HDZ  BiH  Hercegovačko-neretvanske županije i Predsjedništva Gradskog odbora HDZ BiH Mostar

Današnje upućivanje ilegalnih imigranata iz Sarajeva u Readmisijski centar Salakovac u Mostaru učinjen je, koliko je nama poznato, bez odluka Vijeća ministara BiH i bez prethodnog informiranja i suglasnosti zvaničnih tijela Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije. Ovakav postupak smatramo nezakonitim i jednostranim, bez obzira tko ga je i kako dogovarao, sve do trenutka dok jedino ovlašteno tijelo državne vlasti, Vijeće ministara, uz suglasnost županijskih i gradskih vlasti ne donese odluku o tom pitanju.

Kamp Salakovac, koliko nam je poznato nije azilantski centar, niti je kao takav verificiran od strane nadležnih tijela. Čin upućivanja migranata na to područje još je neprihvatljiviji jer je sasvim razvidno da bez odluke nadležnih državnih tijela, bez koordinacije i konzultacija s lokalnim i županijskim vlastima i njihove suglasnosti, takav dolazak ilegalnih imigranata pokazuje kako je riječ o samovoljnim odlukama neodgovornih pojedinaca iz Ministarstva sigurnosti i Ministarstva izbjeglih i raseljenih osoba BiH i da je kao takav smišljeni scenarij za destabilizaciju ovog područja.

Zbog ionako složenih političkih odnosa i svih mogućih negativnih implikacija koje se događaju u sredinama u kojima se nezakoniti migranti već nalaze posve je razumljiva uznemirenost građana koji žive na području Grada Mostara, ali i cijele županije. Naime, poznato je da ulazak imigranata u većini područja rezultira nemirom povećanjem broja pljački domaćinstava i nasilnog useljavanja u prazne stambene objekte, kao i mogućih sukoba s lokalnim stanovništvom. Posebno je bitno naglasiti da  Readmisijski centar Salakovac nije predviđen za prijem osoba bez utvrđenog statusa i identiteta.

Problem ilegalnih imigranata ne može se rješavati parcijalno, taj problem potrebno je žurno riješiti na razini države Bosne i Hercegovine uz potpunu koordinaciju svih državnih, entitetskih, županijskih i lokalnih tijela vlasti. U protivnom ovo može prerasti u sigurnosni problem s dalekosežni nepredvidljivim posljedicama, što u konačnici može ugroziti mir, red, stabilnost i sigurnost građana u Bosni i Hercegovini.

Ovakav ulazak nezakonitih imigranata u Bosnu i Hercegovinu pokazuje nespremnost državnih institucija kako za njihov prihvat, tako i za osiguravanje sigurnost domaćih građana. Vidljivo je da nadležne institucije nisu niti kapacitirane, niti tehnički osposobljene, niti imaju jasan sustav koordinacije političkih stavova države. Zbog toga Vijeće ministara BiH mora žurno reagirati, spriječiti daljnji dolazak ilegalnih imigranata i osigurati sigurne uvjete za život stanovnika Bosne i Hercegovine. Posebno je važno naglasiti da zbog loših ekonomskih kapaciteta Bosne i Hercegovine još uvijek nije omogućen povratak ni domaćih izbjeglica, niti je osigurana obnova njihovih smještajnih objekata pa je i to pokazatelj da kao država nismo u mogućnosti prihvaćati ilegalne imigrante.

Posebice zabrinjavaju jutrošnje izjave pojedinih odgovornih osoba u povodu vraćanja autobusa s nezakonitim imigranata s prostora Hercegovačko-neretvanske županije  u kojima se navodi kako su ovakve radnje organizirane i dogovorene s vlasima sarajevske županije, bez koordinacije s vlastima Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostara na koje bi ti migranti trebale biti smještene. Takvim postupcima očituje se nepoštivanje ustavnih i zakonitih tijela vlasti Hercegovačko-neretvanske županije. Ti pojedinci moraju snositi posljedice jer svojim postupcima ugrožavaju ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Županijska tijela zadužena za javni red i sigurnost pozivamo na pojačane mjere opreza u cilju zaštite građana i njihove imovine.

 

 

 

__________________

Ana Leženić, tajnik

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.