Kultura     | 20.05.2018. 10:26 |

U Sarajevu Treće internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - U organizaciji udruženja Tanzelarija - organizacije za promociju savremenog plesa, u periodu od 21. do 23. maja u Sarajevu će biti održano III internacionalno takmičenje iz klasičnog baleta za osnovne i srednje baletske škole kao i baletska studija 2018. godine.

Kako su saopćili organizatori, cilj takmičenja je okupiti mlade ljude na jednom mjestu koji posjeduju takmičarski duh i koji zajedno sa svojim pedagozima žele pokazati svoje znanje iz klasičnog baleta, kao i svoj umjetnički izraz, ali i ostvariti nova poznanstva i družiti se.

Članovi žirija su eminentne osobe iz struke i uvijek u drugom sastavu. Ove godine su to Dinko Bogdanić (Hrvatska), Milica Bezmarević (Srbija) i Aleksandar Ilić (Srbija). Djeca i mladi ove godine dolaze iz cijele regije, a takmičit će se u više katagorija.

Takmičenje će biti održano u JU Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, gdje će ujedno biti održana i Gala večer 23. maja.

U okviru takmičenja, organizuje se  Master class (radionice iz klasičnog baleta i savremenog plesa) u JU Osnovna muzička i baletska škola" Novo Sarajevo", i to ne samo za takmičare, nego i za svu djecu koja iskazuju želju za edukacijom.

Radionice će voditi Lidija Rakočević (klasični balet) i Vladimir Čubrilo (savremeni ples), oboje iz Srbije. Svi učesnici takmičenja dobit će certifikate sa osvojenim mjestom i bodovima, a po prvi put Tanzelarija  je osigurala stipendije za takmičare sa najvećim brojem bodova.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Balet 'Žetva' 74 godine nakon premijernog izvođenja 27. aprila na sceni Narodnog pozorišta

Baletna atrakcija 'Orašar' stiže u Mostar

Zurovac: Balet 'Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?' nastaje inspiriran sjećanjem (VIDEO)

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel