Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 19:36 |

Kožul: U HNŽ-u od dijabetesa boluje sedamdesetoro djece

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 17. svibnja (FENA) – Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) trenutno od dijabetesa boluje sedamdesetero djece,  s tim da se na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) liječi oko 130 djece do 18. godina, izjavila je Nevena Kožul, voditeljica projekta "S dijabetesom u školi"  koji je u četvrtak predstavljen u Mostaru.

Projekt "Dijabetes u školi" organizirala je Udruga dijabetičara Insula u suradnji s dr. Marijom Šandrk,  pedijatricom spec. endokrinologije i dijabetologije u SKB Mostar dr. Željkom Bilinovac, medicinskim sestrama Miom Krešić i Brankom Karačić te pshologinjom Ivanom Granić.

Riječ je o projektu koji je trajao pet mjeseci tijekom kojih je održano šesnaest predavanja za prosvjetne djelatnike osnovnih škola na području općina HNŽ-a (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum, Prozor-Rama, Konjic…)

Po riječima voditeljice projekta, na predavanju je sudjelovalo oko 320 prosvjetnih djelatnika, a riječ je o prvom takvom projektu na području HNŽ-a.

- Cilj projekta je bio da se objasni što je dijabetes, koji su njegovi simptomi i uzroci, koja je to učestalost dijabetesa te kako se on liječi- objasnila je Kožul.

Najvažnije nam je bilo, kazala je ona,  podijeliti informaciju kako učitelji, odnosno nastavnici mogu olakšati i pomoći učenicima s dijabetesom, odnosno kako stvoriti zdravu i sigurnu okolinu djeci dijabetičarima u školi.

Sudionici ovoga projekta poručili su da djeca trebaju biti više vani i više se kretati, budući da sve više djeca provode u kući, pred kompjuterima i na mobitelima. Također su naglasili kako je zdrava prehrana uz kretanje i boravak na suncu ključna u prevenciji i borbi protiv dijabetesa.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH više od 9 posto ljudi ima dijabetes, a jedan dio njih uopće i ne zna da ima šećernu bolest.  

 

 

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel