Bosna i Hercegovina     | 17.05.2018. 13:46 |

PSBiH - Košarac pitao o održavanju vojne vježbe

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 17. maja (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac (SNSD) postavio je danas, na sjednici tog doma, pitanje Ministarstvu odbrane BiH da li su tačne informacije da su u toku marta i aprila nastavljene aktivnosti pripadnika Oružanih snaga BiH i Ministarstva odbrane BiH na organizaciji pripreme zajedničke vojne vježbe pripadnika OSBiH i Nacionalne garde američke države Maryland, čije je održavanje planirano u maju 2019. na vojnom poligonu Manjača kod Banja Luke.

Pitao je i da li vježba uključuje upotrebu aviona A-10 te gađanje ciljeva na zemlji bojevom municijom, odnosno da li za održavanje ove vojne vježbe postoji saglasnost Predsjedništva BiH i institucija RS-a na čijoj teritoriji je planirano održavanje vojne vježbe.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić mu je odgovorio da je Ministarstvo odbrane u više navrata izdalo saopćenja za javnost kada je u pitanju ova vježba, koja sadrže potpune informacije o tome.

Po njegovim riječima, vježba koja je planirana samo je jedan u nizu događaja koji se dešavaju u dugodišnjoj saradnji između Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH sa SAD-om, odnosno Nacionalnom gardom iz Marylanda (NGM SAD).

Dodao je da je ova vježba u planu vježbi, "no, ona prolazi sve propisane procedure u Ministarstvu odbrane BiH, kako po nivoima u Oružanim snagama, tako i u Ministarstvu odbrane i u pogledu scenarija i svega onoga što se treba dešavati".

- Konačnu odluku, preliminarnog scenarija i konačnog, donosi Predsjedništvo BiH. Prema tome, u toku su odgovarajuće procedure predviđene tim planovima, ali ne radi se apsolutno ni o kakvoj vježbi koja se po bilo čemu razlikuje od svih do sada održanih. Pogotovo ne o vježbi u kojoj će biti korištena bila kakva municija koja može imati štetu po stanovništvo, odnosno građane BiH, a pogotovo ne nikakva sa osiromašenim ili bilo kojim uranijumom - pojasnio je Jusić.   

Istaknuo je da neće biti organizirana vježba u 2019. godini bez konačnog odobrenja Predsjedništva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu