Bosna i Hercegovina     | 15.05.2018. 12:56 |

Predstavljeni rezultati UNICEF-ovih projekata zaštite prava djece

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 15. svibnja (FENA) - Zamjenik šefa Izaslanstva Europske unije u BiH Sinno Khaldoun i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan posjetili su u utorak Mostar, gdje su sudjelovali na prezentaciji ostvarenih rezultata u dva projekta koje financira Europska unija, a provodi UNICEF.

Riječ je o regionalnom projektu "Zaštita djece od nasilja i promocija socijalne inkluzije djece s poteškoćama na zapadnom Balkanu i Turskoj" i bh. projektu "Transformacija ustanova za zaštitu djece i sprječavanje razdvajanja obitelju", koja se provode u suradnji s predstavnicima Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije.

Zamjenik šefa Izaslanstva EU Sinno Khaldoun izjavio je novinarima kako je u ta dva projekta uloženo više od 6 milijuna eura.

- U okviru projekata bavili smo se, između ostaloga, inkluzijom sve djece u društvu i poboljšanjem socijalnih usluga. Radi se o velikom poslu koji zahtijeva uključenost i rad mnogih aktera, no cilj je jednostavan: omogućiti svoj djeci da žive sretnim i zdravim životom i da realiziraju svoj puni potencijal - poručio je Khaldoun.

Pozvao je vlasti HNŽ-a da usvoje predložene izmjene i dopune Zakona o socijalnim uslugama kako bi se dalje mogao nastaviti rad na tom polju.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan kazala je kako je današnji događaj organiziran na Međunarodni dan obitelji, te da se u fokusu spomenutih projekata djeca koja bi mogla ostati bez roditeljske skrbi ili koja su bez roditeljske skrbi.

Ocijenila je kako je obitelj najbolje okruženje za dijete, okruženje u kojemu ono može u potpunosti razviti svoje emocionalne, društvene i druge vještine te da zbog toga valja promicati obitelj kao okruženje u kojemu dijete može razviti i realizirati svoj puni potencijal.

Prema njezinim riječima, jedna od tema kojoj će se posvetiti posebna pozornost je problem vršnjačkog nasilja u školama.

- Mi podržavamo škole u njihovom identificiranju i sprječavanju nasilja i općenito rješavanja tog problema - kazala je Narayan.

Dodala je kako se pažnja poklanja i djeci s poteškoćama u razvoju, odnosno na koji način se mogu rano otkriti poteškoće kod djece do toga na koji način ih uključivati u škole, tako da djeca ne budu na bilo koji način izdvojena ili stigmatizirana.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica kazao je kako je HNŽ u protekle dvije godine najdalje odmakla od svih županija u implementiranju suvremenih programa.

Za ovu godinu najavio je pokretanje županijskog programa za rano otkrivanje karcinoma dojke za sve žene starije od 40 godina.

Ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović istaknuo je značaj ovih projekata kako za roditelje i djecu, tako i za cjelokupan obrazovni sustav.

- Od deset inkluzivnih škola u BiH, dvije su iz Mostara. U sigurnosnoj mreži u BiH od 24 škole, imamo četiri naše škole, a predškolska ustanovi Dječji vrtići Mostar jedna je od dobrih primjera ustanova predškolskog obrazovanja koje pružaju usluge podrške ranom rastu i razvoju za svako dijete - istaknuo je ministar Hadžović.

Inače, djeca koja su bila uključena u spomenute projekte i aktivnosti pozdravili su u Gradskoj vijećnici goste pjesmom i porukama, te su govorili o dječjim pravima, vršnjačkom nasilju i njegovom sprječavanju u školama.

Tijekom posjeta Mostaru, Khaldoun i Narayan obići će Dječji dom u Mostaru i IV. osnovnu školu, koja provodi programe podrške za kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, te predškolsku ustanovu Dječji vrtići Mostar.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel