Bosna i Hercegovina     | 09.05.2018. 15:07 |

Obilježen Dan Europe na Filozofskom fakultetu u Mostaru

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 9. svibnja (FENA) - Predavanjem o sveeuropskim akademskim integracijama profesora Ludvik Toplak s međunarodnog sveučilišta iz Maribora Alma Mater Europaea u srijedu je obilježen ''Dan Europe'' na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Uoči predavanja profesor Toplak rekao je kako mu je čast što o Danu Europe može govoriti u Mostaru koji je, po njegovim riječima, kroz povijest bio jedro europske kulture zajedno s Dalmacijom.

- 9. svibnja slavi se kao dan uspomene na Schumanovu deklaraciju iz 1950. godine kada je započeo proces Europske integracije u oblasti ekonomije, zatim politička integracija, a za nas je danas značajna akademsko sveučilišna integracija i duhovno spiritualna integracija - rekao je Toplak.

Predavanjem na temu ''Politologija u BiH - budućnost i perspektive razvoja'' i predstavljanjem knjige ''Mostarsko-europske priče 2015.-2017.'' profesora Mile Lasića, na mostarskom Filozofskom fakultetu u srijedu je, također, obilježeno deset godina od utemeljenja Studij politologije.

Pročelnica Studija politologije Gordana Iličić rekla je kako je studij za deset godina izrastao u respektabilnog partnera, kako u znanstvenima, tako i u društvenima aktivnostima.

Najavila je osnivanje novog specijalističkog studija Upravljanje EU projektima, kao i pokretanje doktorskog studija politologije.

Nazočnim se obratio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji je u svom govoru istaknuo kako se na današnji dan obilježava Dan Europe i Dan pobijede nad fašizmom te kako, u skladu s tim, treba ustrajati na putu borbe za slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka i svakog naroda.

- Neka nam Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe budu dodatni poticaj i trajna inspiracija za građenje takve budućnosti u kojoj će BiH biti zajednica jednakopravnih, jednako vrijednih građana, ukratko Europska unija u malom - poručio je Bešlić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

'Mjera mora' predstavlja BiH na svjetskoj pozornici Venecijanskog bijenala (VIDEO)

Dan otvorenih vrata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg

Rekonstruisana biblioteka Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel