Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 27.04.2018. 15:14 |

Potpisan Kolektivni ugovor za službenike policije MUP-a TK

FENA

TUZLA, 27. aprila (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i predsjednik Upravnog Odbora Sindikata policije Dževad Velagić danas su potpisali Kolektivni ugovor za policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

Ovim činom prvi put nakon 1998. godine prava policijskih službenika iz radno - pravnog odnosa uređena su kolektivnim ugovorom.

Premijer Suljkanović izrazio je zadovoljstvo jer je pregovarački postupak sa sindikatom vođen u konstruktivnom dijalogu.

Istaknuo je da je Vlada TK pokazala dosta senzibiliteta prema pripadnicima MUP-a TK.

Naglasio je da je ova Vlada odgovorna spram sektora bezbjednosti, koji je, kako je kazao, jako bitan segment za investitore. Ocijenio je da ovaj kanton ima segment bezbjednosti na visokom nivou.

- Ovim današnjim činom pokušavamo pripadnike MUP-a učiniti još boljim i zadovoljnijim u izvršavanju svojih svakodnevnih zadataka i ovaj sektor da podignemo na jedan viši nivo - poručio je Suljkanović.

Ugovorom je, između ostalog, određeno povećanje iznosa naknade za topli obrok jedinici specijalne namjene MUP-a TK.

Predsjednik Sindikata policije MUP-a TK Dževad Velagić zahvalio je pripadnicima Sindikata koji su mu bili velika podrška tokom pregovora, kako na nivou Federalnom, tako i na nivou kantona.

- Poražavajuća činjenica je da smo čekali 20 godina da naiđemo na Vladu koja je spremna da otvori dijalog o pravima policijskih službenika. Taj dijalog evo krunišemo historijskim potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora, u  kojem su regulisana osnovna prava i obaveze policijskih službenika - kazao je Velagić.

Po njegovim riječima, kroz ovaj kolektivni ugovor regulisan je noćni rad, otpremnina prilikom odlaska u penziju u visini od šest plata, a povećana je i plata policijskim službenicima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Ambasador Reilly u TK: Putna infrastruktura, obrazovanje i zdravstvo u fokusu djelovanja Vlade TK

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel