Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 16:28 |

Zvizdić: Aktivacija MAP-a bila bi snažna poruka za stabilnost BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom predsjednika Vlade Republike Turske Mehmetom Simsekom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji.

Zvizdić je naglasio da se stvari u Bosni i Hercegovini odvijaju u pozitivnom pravcu, te da je ostvaren značajan napredak u kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja kroz reforme i približavanje BiH Evropskoj uniji.

Istaknuo je da su najvažniji politički ciljevi BiH održavanje mira i stabilnosti te ubrzani ekonomski razvoj kroz euroatlantske integracije, dodajući da bi aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) bila snažna poruka za stabilnost BiH.

Zamjenik turskog premijera Simsek napomenuo je da Turska vidi Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku zemlju, dodajući da će uvijek podržavati BiH te da je ta zemlja najsnažniji zagovornik aktivacije MAP-a.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima unapređenja saradnje u sektorima poljoprivrede, transporta, industrije i turizma, s osvrtom na modalitete finansiranja i izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Razmatrano je i produženje turskih kreditnih linija namijenjenih povratnicima, te proširenje na kreditiranje razvoja start up kompanija i malih i srednjih preduzeća.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio je Turskoj na podršci i produženju izvoznih ugovora za BiH, saopćeno je danas iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić građanima BiH čestitao 1. maj, Međunarodni praznik rada

Zvizdić čestitao Pesah: Želim da vam dani praznika budu ispunjeni srećom i zadovoljstvom

Zvizdić uputio čestitku povodom Ramazanskog bajrama

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel