Bosna i Hercegovina     | 25.04.2018. 13:59 |

Veleposlanik Barton u Mostaru otvorio Međunarodnu konferenciju MOSTIMUN 2018.

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 25. travnja (FENA) – Desetu međunarodnu konferenciju MOSTIMUN 2018. otvorio je u srijedu u INTERA Tehnološkom parku u  Mostaru šef Misije OESS-a u BiH veleposlanik Bruce Berton koji je poručio kako je rad s mladima prioritet Misije OESS-a i da je Mostar savršeno mjesto za njihovo okupljanje.

- Smatram da je Mostar savršeno mjesto da se okupimo u ovom sastavu zato što mostovi predstavljaju simbol zajedništva - ocijenio je veleposlanik Barton.

 Ustvrdio je kako je rad s mladima prioritet Misije OESS-a u BiH te da je ideja, kroz rad sa savjetodavnom grupom mladih, da oni ukažu što su prioriteti kako bi se i programi ove organizacije mogli tome prilagoditi.

Šef Misije OESS-a poručio je kako je ovo prilika za studente da se educiraju iz oblasti međunarodnih odnosa i možda razmotre karijeru u tom smjeru.

Dodao je kako na ovoj konferenciji studenti imaju priliku da nauče koja su to ključna pitanja koja predstavljaju svjetske probleme i kako je zapravo svijet mali kada se razgovara o tim problemima.

-  Poseban značaj ovoj mostarskoj konferenciji daje suradnja studenata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru koji uspješno već desetu godinu organiziraju jedan od najvećih studentskih projekata u BiH po uzoru na rad UN-a - kazala je glasnogovornica MOSTMUN-a Gabrijela Arapović.

Po njezinim riječima, na konferenciji je više od 80 sudionika od koji zasjeda preko 60 delegata koji dolaze iz raznih zemalja regije i šire, što ovom događaju daje posebnu važnost i Mostar, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu stavlja u fokus kao mjesto traženja rješenja za brojne svjetske probleme.

Delegati će kao i svake godine biti podijeljeni u četiri vijeća, gdje će raspravljati o gorućim temama kao što su pitanja vezana za UN-ove operacije održavanja mira u svijetu, izraelsko-pakistanske sukobe, Jemenski građanski rat, izolaciju Katara, suradnju EU-a u području sigurnosti i obrane i sl.

Konferencija završava 29. travnja.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel