Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 17.04.2018. 14:34 |

Njemačka policija pretresla domove osumnjičenih neonacista

FENA Internet

BERLIN, 17. aprila (FENA) – Pripadnici njemačke policije izvršili su pretres domova četvero navodnih neonacista za koje postoji sumnja da su pokušali nabaviti oružje, municiju i eksplozive u cilju vršenja napada na političke protivnike, kazali su tužioci u utorak.

Navedene osobe su članovi skupine Nordadler ("Sjeverni orao"), te imaju prebivalište u sjevernoj Njemačkoj, izvještava Reuters.

Vlasti su sve više zabrinute zbog aktivnosti ekstremno desničarskih pokreta poput Reichsbuerger-a (Građani Rajha), koji ne priznaju modernu Njemačku za legitimnu državu i insistiraju na tome da nekadašnji „Deutsches Reich“ ili Njemački Rajh (također poznat kao Treći Rajh) i dalje postoji unatoč porazu nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Domaća obavještajna služba procjenjuje da Reichsbuerger ima nekoliko hiljada članova. Jedan od njih je u oktobru ubio vatrenim oružjem policajca u Bavarskoj.

Također je izvršen pretres doma u istočnoj Njemačkoj koji pripada petoj osobi koja nije osumnjičena. Za sada nije poznat datum izvršenja mogućeg planiranog napada. Nijedna osoba još nije uhapšena u okviru istrage, koja još uvijek traje.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

U Njemačkoj optuženo šest stranih državljana za planiranje terorističkih napada

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu