Sport     | 17.04.2018. 14:05 |

Tanjević dobitnik državne nagrade za sport (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 17. aprila (FENA) - Proslavljeni košarkaš i košarkaški trener Bogdan Tanjević dobitnik je državne nagrade za sport za 2017. godinu koju mu je danas u Sarajevu uručio ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović.

Osmanović je poručio da je potpuno opravdano da Tanjeviću pripadne ovo priznanje, s obzirom na rezultate koje je postigao, ovaj, kako je kazao, sportski velikan, juniorski i seniorski prvak Evrope, višestruki prvak i osvajač kupova u nekoliko država.

Pozvao je sve koji su uključeni u donošenje odluka u vezi sa sportom da sistemski pristupe pitanju finansiranja sportskih saveza.

- Nadam se da će nam današnji događaj pomoći da se svi odgovornije uključimo u stvaranje ambijenta koji će nam sutra iznjedriti nove sportske velikane kao što su Mujanović, Tanjević, Osim, Džeko, Nurkić i drugi - rekao je Osmanović.

Tanjević je istakao da ga ova nagrada čini ponosnim. Zahvalio je klubu ''Bosna'' koji ga je predložio za nagradu.

- Bosna će uvijek ostati moj najdraži klub, od svih poslova koje sam radio u 46 godina trenerskog staža - naglasio je Tanjević.

Također, i on je pozvao na kreiranje boljeg ambijenta za sport u BiH.

- Bez dobre ekonomske situacije je nemoguće napraviti dobre rezultate. Naši mladi igrači nemaju dovoljno i zato odlaze u bolje sredine - kazao je Tanjević.

Tanjević se košarkom počeo baviti 1960. godine u Željezničaru iz Sarajeva, a u prvoj ekipi nastupio je dvije godine poslije. Od 1971. do 1980. bio je trener Bosne s kojom je osvojio titulu i Kup Jugoslavije. U periodu dok je bio trener Bosne, 1973. i 1974. vodio je i juniorsku reprezentaciju Jugoslavije s kojom je 1974. osvojio titulu šampiona Evrope, od 1980. bio je selektor reprezentacije Jugoslavije. Naredni klub bio mu je Juventus Kazerta.

Tanjević je od 1994. do 1996. bio trener Olimpije iz Milana s kojim je osvojio titulu i Kup Italije u sezoni 1995/96. Godine 1997. preuzeo je klupu reprezentacije Italije, s kojom je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 1999. u Francuskoj.

U periodu od 2004. do 2013. godine, sa izuzetkom 2011., Tanjević je bio selektor reprezentacije Turske. Kao privremeni selektor 2015. godine predvodio je reprezentaciju Crne Gore.

Pogledajte http://fena.ba/video/1661

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hCUkMrcmI2Ki5YckDHPpk_Gsl2irRCtf?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vijeće naroda RS danas o zakonu o nepokretnoj imovini

Vijeće naroda RS sutra o zakonu o nepokretnoj imovini

Pokrenuta procedura za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa za zakon o nepokretnoj imovini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo