Sport

Teniseri BiH izborili baraž za Svjetsku grupu Davis cupa

Tekst: Hasan Selhanović, Foto/TSBiH

SARAJEVO, 7. aprila (FENA) - Teniska  reprezentacija Bosne i Hercegovine u Bratislavi je pobijedila  selekciju Slovačke sa 3:2 u 2. kolu Prve grupe Euro-afričke zone.

Ovom pobjedom bh. teniseri ostvarili su historijski uspjeh jer u septembru ove godine prvi put će igrati play-off za ulazak u Svjetsku grupu.

U odlučujućem petom meču Mirza Bašić je pobijedio Jozefa Kovalika sa 7:6 (0), 2:6, 6:3.    

U prvom meču današnjeg programa drugi bod BiH osigurali su Mirza Bašić i Tomislav Brkić, koji su u igri dublova bili bolji od domaće kombinacije Andrej Martin/Igor Zelenaj sa 6:2, 6:4.

Nakon igre dublova uslijedio je prvi meč singla u kojem je Martin Kližan savladao Damira Džumhura  sa 6:3, 7:5, čime su Slovaci  su poravnali rezultat i produžili neizvjesnost pobjednika do samog kraja.

U odlučujćem meču Bašić je trebao igrati protiv Norberta Gomboša, ali je slovački selektor Dominik Hrbatyja u igru ubacio Jozefa Kovalika, koji se nije mogao suprostaviti bh. drugorangiranom teniseru. 

Nakon prvog dana rezultat je bio  izjednačen 1:1. U prvom meču singla Džumhur je pobijedio  Gomboša sa sa 6:4, 6:1, dok su Slovaci poravnali pobjedom Kližana nad Bašićem (95. ATP) sa 7:6 (5), 6:1. 

Mogući protivnici tenisera BiH u baražu za ulazak u elitnu Svjetsku grupu, od 14. do 16. septembra, su selekcije Holandije, Japana, Velike Britanije, Australije, Švicarske, Kanade, Srbije i Mađarske.    

Rezultati: 

SLOVAČKA - BOSNA i HERCEGOVINA 2:3
6. aprila: 
singl:
Norbert Gomboš - Damir Džumhur 4:6, 1:6
Martin Kližan - Mirza Bašić 7:6 (5), 6:1
danas:  
dubl: 
Andrej Martin/Igor Zelenaj - Mirza Bašić/Tomislav Brkić 2:6, 4:6 
singl (16.00): 
Martin Kližan - Damir Džumhur 6:3, 7:5
Jozef Kovalik  - Mirza Bašić 6:7 (0), 6:2, 3:6.

 

(FENA) E.F.