Ekonomija     | 07.04.2018. 13:47 |

U Banjoj Luci turističke rute o jevrejskom kulturnom naslijeđu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 7.aprila (FENA) - Narednog mjeseca počinju aktivnosti na realizaciji projekta „Rediskover“ (Rediscover), u kojem je Grad Banja Luka partner u okviru međunarodnog konzorcija, koji će raditi na kreiranju turističkih ruta koje promovišu jevrejsko kulturno naslijeđe.

Projekt je finansiran iz sredstva Evropske unije, a u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

Iznos donacije je 170.000 eura, dok će Grad Banja Luka učestvovati u realizaciji sa 30.000 eura.

Projekti u okviru Transnacionalnog programa Dunav se finansiraju iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRD) i iz pretpistupnih fondova (IPA 2).

Grad Banja Luka je partner u konzorciju, čiji je nosilac mađarski grad Segedin, na projektu iz oblasti jačanja održive upotrebe prirodnog i kulturnog naslijeđa i resursa, čija konkretna tema je iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kulturnog naslijeđa u dunavskoj regiji - kažu u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

U projekt su, osim Grada Banje Luke, uključene organizacije iz rumunskih gradova Galatija i Temišvara, zatim Subotice, Murske Sobote, Osijeka i Kotora. Pridruženi projektni partner Banjoj Luci, koji pruža stručne konsultacije  u vezi sa jevrejskim kulturnim naslijeđem je Jevrejska općina Banja Luka.

Ovi gradovi će nastojati pronaći neotkriveni potencijal iz te oblasti i razviti ga u savremena turistička rješenja, zajedno sa međunarodnim turističkim proizvodima i uslugama.

To podrazumijeva kreiranje popisa jevrejskog kulturnog naslijeđa, što može uključivati: muziku i književnost, religiju i festivale, tradiciju i životni stil, kuhinju i lokalne recepte, istoriju i doprinos razvoju lokalne zajednice, jevrejske umjetnike, naučnike, akademike i biznismene koji su rođeni u datoj lokalnoj zajednici, zatim tematske rute sa strukturisanim elementima jevrejskog kulturnog naslijeđa i razviti ih u proizvod koji se može plasirati na tržište.

Projekt će trajati 23 mjeseca.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Deborah Feldman: Njemačka je dobro mjesto za biti Jevrej, osim ako, poput mene, niste Jevrej koji kritikuje Izrael

Šest sindikalnih organizacija danas izlazi na ulice Banje Luke, traže veće plate

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel