Kultura     | 07.04.2018. 12:36 |

Predstavljen zbornik radova znanstvene konferencije 'Duvnjaci (o) Duvnu'

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 7. travnja (FENA) - U organizaciji Matice Hrvatske Tomislavgrad u petak je predstavljen zbornik radova znanstvene konferencije "Duvnjaci (o) Duvnu: Energetski, poljoprivredno-stočarski, šumarski, turistički i lovno-gospodarski potencijali duvanjskoga kraja".

Znanstvena konferencija je pod pokroviteljstvom općine Tomislavgrad i Vlade Hercegbosanske županije održana u rujnu 2016. godine u Samostanu – duhovnom centru "Karmel sv. Ilije”  na Buškome jezeru, a organizirali su je  Udruga „Naša baština" iz Tomislavgrada, Udruga „Stećak" iz Grabovice i Zaklada dr Franjo Nevistić iz Zagreba.

Na Konferenciji je sudjelovalo više od dvadeset izlagača, a njihov cilj je bio prikazati potencijale duvanjskoga kraja čijim bi se aktiviranjem popravila ekonomska, demografska, infrastrukturna, energetska, poljoprivredna, turistička i stočarska slika duvanjskoga kraja.

Uz povijesni prikaz duvanjskoga kraja, autori članaka su na znanstveni način prikazali potencijale duvanjskoga kraja u poljoprivredi, stočarstvu, vjetro, hidro i helio energiji, u lovstvu, šumarstvu, turističke potencijale kroz arheološke nalaze, muzejsku i sakralnu baštinu.

Uz glavnog urednika doc. dr. sc. Matu Buntića, o zborniku koji sadrži 14 radova izloženih na znanstvenoj konferenciju su govorili i doc. dr. sc. Jozo Bagarić i dr. fra Robert Jolić.

Po riječima dr. Mate Buntića, zamisao o ovakvoj vrsti konferencije nastala je zahvaljujući nekolicini duvanjskih entuzijasta i zaljubljenika u duvanjski kraj koji su došli na ideju da okupe Duvnjake širom Lijepe naše koji na jedinstven i stručan način , mogu ,hoće i znaju kazati nešto o potencijalima duvanjskog kraja.

Iako, kako kaže Buntić, od ukupnog broja izlagača i autora pisanih uradaka, nekolicina njih nisu podrijetlom Duvnjaci, svojim doprinosom i promocijom duvanjskog kraja zaslužuju epitet "Duvnjak".

Dr. Jozo Bagarić je kazao kako je simpozij, a prema tome i ovaj zbornik u cijelosti ispunio njegova očekivanja, kako u meritumu, izboru i razini obrade, naglasivši kako je nakon njega bogatiji za mnoga znanja o duvanjskome kraju.

-Na ovome ne treba stati jer je još toga ostalo neistraženo i nepoznato iz tako bogate povijesti arheologije, zoologije, tradicije, kulture i zbog toga je  bitno nastaviti i održavati simpozij svake tri najviše četiri godine i učiniti ga tradicionalnim - istaknuo je Bagarić.

Zajedničko ovim radovima, a što je samo potvrđeno  da je ovaj kraj prepun komparativnih prednosti, turistički i gospodarski, poljoprivredno – stočarskih mogućnosti, bogate tradicije ali i na žalost, kako kaže Bagarić, nedovoljno iskorištenih, pogotovo u finalizaciji koja donosi zaradu, isplativost i profit.

Dr. fra Robert Jolić ukazao je na znanstvenu konferenciju kao snažan prosvjed protiv izgradnje Termoelektrane Kongora, koja bi, po njemu značila, potpuno uništenje prirode, a za samo Duvno jedva da bi imala ikakve koristi.

-Jasno je da je puno novca u igri, obećanog mita koji se računa u milijunima maraka, ali za samo Duvno bi značilo čistu katastrofu. U tom konkestu valja iščitati izvanredni prilog ing. Saliha Isaka, koji je znanstvenom metodom nepobitno dokazao ono što i mi laici zapravo znamo - poručio je fra Jolić.

Uz to je dodao da su  ekološki izračuni o zagađenju zraka i uništenju polja koji su službeno ponuđeni javnosti od strane Elektroprivrede HZ HB, nepotpuni i zapravo lažni gdje je ing. Isak na znanstven način dokazao da bi kopanje rudnika i izgradnja termoelektrane Kongora imale nesagledeve posljedice za budućnost Duvanskog polja ali i puno šireg prostora.

-Stoga su rješenja za opskrbu električnom energijom vjetroelektrane, moguće i hidroelektrane, a u budućnosti zacijelo i iskorištavanje sunčeve energije - zaključio je fra Robert Jolić.

 

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom