Bosna i Hercegovina     | 06.04.2018. 13:57 |

Ćorić: Svako dijete ima pravo na obitelj, ljubav i dom

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 6. travnja (FENA) - Svako dijete zaslužuje dom, obitelj i ljubav, jer 2000 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi u BiH je velika brojka, istaknula je u petak udomiteljica djevojčice Altijana Ćorić uoči konferencije 'Promocija udomiteljstva u HNŽ' koja je održana u Mostaru. 

Istaknula je kako je udomiteljstvo ispunilo njezin i san njezinog muža o roditeljstvu, navodeći kako su bili par koji nije imao djece deset godina i kako su nakon silnih pokušaja odlučili posvojiti dijete.

Kako je put do posvojenja u BiH jako težak a kako su što prije željeli dijete, prvo su, kaže Ćorić, postali udomitelji.

- Dobili smo djevojčicu od 11 mjeseci i ona je ispunila sve što smo htjeli, postali smo roditelji – kazala je Ćorić.

Dodala je kako je biti udomitelj predivan čin, naglasivši da se djetetu koje je ostavljeno na taj način pokazuje dobar stav i pruža mu se obitelj, a obitelj je, kako kaže, najvažnija.

Takvo dijete, ističe Ćorić, neće biti na ulici, neće prositi i imat će svoj stav i zanimanje.

-  Naša djevojčica nije imala zube, nije hodala, to je bilo dijete koje je već lagano zaostajalo u razvoju. Za tri mjeseca je prohodala, dobila sve zubiće, i sada je to jedna zdrava dvogodišnjakinja, koja je radost meni, suprugu i cijeloj našoj obitelji- kazala je Ćorić.

Poručila je građanima da otvore svoje srce te da se potrude takvoj djeci pružiti dom, pogotovo u ovim teškim vremenima kada ni financijsko stanje nije najbolje.

- Na ovaj način svi bi trebali biti hrabri i toj djeci pružiti dom, sreću i obitelj – naglasila je Ćorić.

Student prve godine diplomskog Studija socijalnog rada i dijete koje je odraslo u ''Majčinom selu'' Marijan Tustonja kazao je kako je cilj njegovog izlaganja probuditi svijest udomiteljskim obiteljima i institucijama da djeca bez roditeljske skrbi, koja su odrasla u ustanovama, ne moraju biti stigmatizirani i odvojeni od zajednice.

Dodao je kako su takva djeca jednako zastupljena u društvu i kako jednako vrijede.

On je primjer, kako navodi, da djeca bez roditeljske skrbi mogu uspjeti u obrazovanju i u životu.

- Udomiteljske obitelji nemojte se susprezati u pothvatu uzimanja djeteta u svoju obitelj, pružite mu ono što možete, a to je ljubav - poručio je Tustonja.

Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog županije Janja Milinković istaknula je kako današnjom konferencijom žele promovirati udomiteljstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te razbiti predrasude prema djeci bez roditeljske skrbi.

- Cilj nam je da se što više udomiteljskih obitelji i onih koji se žele baviti udomiteljstvom prijavi u neki od centara za socijalni rad, da prođu edukciju, i pruže jednom djetetu bezgraničnu ljubav- rekla je Milinković.

Konferenciju su organizirali županijsko Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i Udruga socijalnih radnika HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Međugorju okrugli stol o jačanju sustava udomiteljstva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu