Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 15:11 |

Udruženje mostarskih logoraša pozdravilo ideju otvaranja Muzeja, ali ne i aktere

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. travnja (FENA) - Udruženje logoraša grada Mostara pozdravilo je deju otvaranja Muzeja žrtava rata i genocida 1992.-1995. u Mostaru, ali, kako navode u svom priopćenju u četvrtak, ne i način kreiranja i popis aktera u realizaciji te ideje.

 Iz Udruženja podsjećaju kako su javno pozvali Savez logoraša u BiH i Jasmina Meškovića, kao jednoga od organizatora postavke Muzej,a da "odustane od ignoriranja i neuključivanja u ideju i realizaciju projekta najbrojnije i najaktivnije udruženja logoraša u BiH, tj. mostarsko udruženje".

 "Istom prilikom smo iznijeli stav da ovakvu ideju trebaju zajedničkim snagama realizirati nominalni začetnici ideje s našim udruženjem koje zastupa najbrojniju logorašku populaciju u Hercegovini, jedinstvenim organizacijama boraca Mostara i HNŽ, te nevladinim organizacijama koji istinski promiču ideju mira i kosmopolitske Bosne i Hercegovine, napominju iz mostarskoga udruženja.

Mišljenja su kako bi predloženi način realizacije Muzeja osigurao vrhunsku kvalitetu muzejske postavke kroz koju bi se iskazale sve patnje, etničko čišćenje, genocid i urbicid nad narodom i dobrima cijele Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Hercegovinu koja je preživjela dvije agresije.

"Samozaljubljeni bahati Mešković sa svojim poslušnicima, u želji sebi priskrbiti  lažne zasluge, izignorirao je poziv na jedinstvo toliko potrebno našem narodu i ocijenio je kako su dovoljni sami sebi, te time poslali poruku Mostaru i Mostarcima: 'ko vas šiša'"poručili su iz mostarskoga udruženja.

 Upravni Odbor Udruženja logoraša grada Mostara smatra da "takav način ponašanja i djelovanja ove interesne skupine vrijeđa sve logoraške, boračke i civilne žrtve dvostruke agresije na Hercegovinu i Mostar".

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel