Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 14:07 |

Kaknjo: Uspješni rezultati rada Tužilaštvo ZDK-a u prošloj godini

FENA

ZENICA, 5. aprila (FENA) - Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona u protekloj godini imalo je ostvarenu kolektivnu normu od 102,33 posto te maksimalan broj bodova prema važećim kriterijima za ocjenjivanje rada tužitelja - kazala je danas na pres- konferenciji glavna tužiteljica ZDK-a Vesna Kaknjo.

-Takav rezultat smatra se izuzetno uspješnim s obzirom na činjenicu da je Tužilaštvo radilo sa smanjenim kadrovskim kapacitetima, odnosno da je umjesto 33 tužioca, efektivno radilo 27 tužilaca. U toku protekle godine imali smo istrage protiv 2.873 lica, odnosno 2.283 istraga naređenih u toku izvještajnog perioda i 590 istraga prenesenih iz ranijih godina - navela je Kaknjo.

Riješene su istrage protiv 2.407 osoba, dok je na kraju izvještajnog perioda ostalo neriješenih istraga protiv 466 osoba. Ostvareni kolektivni kvalitet istraga iznosi 99,20 posto, što predstavlja, kako je istakla, izuzetan rezultat i poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada je taj procenat iznosio 98,95 posto.

U radu Tužilaštva ZDK bilo je ukupno 4.461 predmeta protiv poznatih počinilaca, od kojeg broja su 4.343 bile punoljetne osobe, a na maloljetne osobe se odnosilo 118 predmeta.

Naglašeno je također da je kvalitet optužnica u predmetima privrednog kriminala bio 92 posto, u predmetima korupcije 94,3 posto, kvalitet istražnih radnji u predmetima privrednog kriminala zabilježen je sa 98 posto, a u predmetima korupcije maksimalnih 100 posto.

U ovoj godini u Kantonalnom tužilaštvu ZDK-a očekuju da se poveća nedostajući broj tužilaca, kao i službenika u nekim istražnim oblastima kako bi se značajno smanjio broj predmeta koji se mogu završiti u kraćem vremenskom roku.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tužilaštvo ZDK zatražilo mjere zabrane za 19 uhapšenih u akciji "Eagle"

Tužilaštvu ZDK predati i Kasumović i Osmanović

Tužilaštvo ZDK zatražilo pritvor za pet osoba u slučaju vareške "Šumarije"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu