Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 14:20 |

U Mostaru otvoren Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995.

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 5. travnja (FENA) – Muzej žrtava rata i genocida 1992.-1995., čija je misija sjećanje na sve žrtve i ono što se događalo u tom razdoblju u BiH, otvoren je u četvrtak u Mostaru.

Riječ je o prvom muzeju ovakve vrste na području Hercegovine i grada Mostara, odnosno drugom projektu ovakve vrste u BiH jer je 2016. godine u Sarajevu otvoren Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.-1995.

Muzej su otvorili ministar obrazovanja, znanosti i kulture Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašid Hadžović i jedan od preživjelih logoraša Ismet Ovčina.

Ukazujući na značaj projekta, ministar Hadžović je podsjetio kako je misija ovoga muzeja kultura sjećanja i borba protiv zaborava, kao i da muzej ima edukativni značaj za buduće generacije.

- Ono što se ne zapiše i ne ispriča, ili naslijedi od prethodnika, to se nije ni dogodilo. Jedna generacija pamti i sa sobom nosi u mezar, a ako ostanu tragovi onda će i sljedeće generacije moći nešto naučiti od svojih prethodnika - poručio je ministar Hadžović.

- Želja nam je bila da dokumentiramo i istaknemo sve zločine koji su se dogodili u BiH od '92. do '95. godine - poručio je Jasmin Mešković, jedan od organizatora postavke Muzeja.

Po njegovim riječima, Muzej svojim postavkama pokriva cijelo područje BiH, odnosno sadrži više od 100 fotografija, zatim pisma, predmete  s kojima su vršene torture i mučenja žrtava svih kategorija u BiH te osam dokumentarnih filmova.

Istaknuo je kako Muzej nije sastavni dio Saveza logoraša u BiH te da je postavka proizišla samoinicijativno. Mišljenja je kako je država BiH trebala ovakav muzej otvoriti odmah poslije prestanka ratnih događanja u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel