Bosna i Hercegovina     | 05.04.2018. 12:56 |

Nove marke HP Mostar 'EUROPA 2018. – Mostovi'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 5. travnja (FENA) –  Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je dvije prigodne poštanske marke, žig i omotnicu prvoga dana s EUROPA logom.

Ove marke sa zajedničkom temom izdaju sve članice PostEuropa, a tema u 2018. godini su mostovi. HP Mostar predstavlja dva mosta koja spadaju u skupinu najljepših i najstarijih u Bosni i Hercegovini.

Rimski most u Plandištu jedini je sačuvani primjerak kamenog mosta sagrađenog na rijeci Bosni i nacionalni je spomenik BiH. Ostatci neolitskih, ilirskih i rimskih naselja svjedoče da je područje sliva rijeke Bosne bilo naseljeno od davnine. Most se nalazio na sjecištu značajnih putnih pravaca, a zidan je u klesanom kamenu krečnjaku, priopćeno je iz HP Mostar.

Rimski most na rijeci Šujici nalazi se na križanju strateških puteva, a iznad izvora rijeke nalaze se ostatci rimske utvrde Stržanj. Šujicu, čiji je vodotok dug oko 40 km, nazivaju i najkrivudavijom rijekom na svijetu. Za ovaj most pokrenuta je inicijativa za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH.

Autor likovnog rješenja je Vijeko Lučić, a prvi dan izdanja je 5. travanja. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti i online putem web shopa www.epostshop.ba.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Prigodnim poštanskim markama HP Mostar obilježava Međunarodni dan vina

Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježila 700. obljetnicu smrti Marka Pola

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu