Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 04.04.2018. 20:18 |

Predstavljen zbornik radova o podplješevičkim selima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 4. travnja (FENA) - „Podplješivički graničari – Zbornik radova: povijesni prikaz podplješivičkih sela“ predstavljen je u srijedu navečer u Mostaru.

 U izdanju Udruge bivše općine Zavalje iz Zageba na 240 tiskanih stranica prikazana je povijest podplješevičkih sela u vremenskom razdoblju od 16. do kraja 20. stoljeća.

Na predstavljanju, koje je održano u organizaciji Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH te Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, istaknuto je kako je zavaljski kraj područje koje obiluje bogatstvom kulture, običaja i tradicije ali da ga je zadesila tragična sudbina raseljavanja stanovništva nakon 2. svjetskog rata.

 O tome najbolje, kako je navedeno, govori podatak da danas Zavalje, kao naselje u općini Bihać, nema niti 200 stanovnika, a prije nešto manje od 100 godina u općini bilo je više od 2500 Hrvata.

 Urednik ovog zbornika Želimir Prša osvrnuo se na Drugi svjetski rat koji je ostavio grobove i zgarišta, istaknuvši kako je bivša općina Zavalje sa selima imala 461 žrtvu.

-  Ovaj demografski gubitak imat će velike posljedice za budućnost ovih sela, a stigmatizacija stanovništva nije prestala niti nakon završetka rata – istaknuo je Prša.

 Inače, iako je dio BiH, Zavalje se nalazi i danas u sastavu Slunjskog dekanata Gospićko-senjske biskupije.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel