Svijet     | 30.03.2018. 10:37 |

Palestinci danas obilježavaju Dan Zemlje, simbol otpora izraelskoj okupaciji

FENA Internet

RAMALLAH, 30. marta (FENA) – Palestinci širom okupirane Zapadne obale, Gaze i Izraela danas obilježavaju Dan Zemlje, sjećajući se na dan kada su izraelske snage ubile šestoricu Palestinaca dok su demonstrirali protiv okupacije 1976. godine, prenosi WAFA.

Nacionalne i islamske snage, Koalicija velikih palestinskih frakcija, pozvale su na masovne proteste na izraelskim kontrolnim punktovima na okupiranim palestinskim teritorijama uoči priprema za obilježavanje 70-godišnjice palestinske katastrofe, Nakbe.

U posljednjih 42 godine, Palestinci redovno sjećaju  pogibije šestorice sunarodnjaka održavajući marševe na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i arapskim selima širom Izraela.

Na današnji dan 1976. godine hiljade Palestinaca u regiji Galilea, protestirale su protiv okupacije velikih područja arapskog zemljišta. Izraelske snage su odgovorile smrtonosnom paljbom pri čemu je šest osoba ubijeno.

Demonstracije su prvo otpočele u gradu Deir Hanna, a pratila ih je velika brutalnost izraleske policije. Uslijedili su protesti u gradu Arrabeh, tokom kojih je jedan Palestinac poginuo, a više desetina ljudi je povrijeđeno. To je prouzrokovalo masovne demonstracije i nasilne sukobe na širem području.

Dan Zemlje je od posebnog značaja za Palestince, jer je to bilo prvi put od 1948. godine da su Palestinci organizirali masovni i kolektivni odgovor na izraelsku politiku. Ovaj dan Palestinci obilježavaju širom svijeta, prenosi WAFA.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Brojni umjetnici i intelektualci na skupu u Madridu pružili podršku Palestini

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel