Bosna i Hercegovina

Skaka: Neću dozvoliti da žičara bude projekat za elitu

Saopćenje, Foto Fena: Arhiv

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - Cijena karte za Trebevičku žičaru za bh. građane bit će četiri KM, povratna će biti šest KM, rečeno je danas tokom prezentacije na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Djeci do sedam godina ulaz će biti besplatan, a u kabinama će se moći voziti i kućni ljubimci i bicikla.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka se tokom prezentacije, na sjednici Gradskog vijeća u sarajevskoj Vijećinici zauzeo da cijena mora biti prihvatljiva bh. građanima, te da nije opravdano uvoditi ekonomsku cijenu, koja bi, prema analizi javnog preduzeća „Sarajevo“ d.o.o. morala biti znatno viša.

- Kao gradonačelnik Sarajeva, neću dozvoliti da Žičara bude samo za elitu, ona pripada svim građanima Sarajeva, a Trebević je naš najveći park prirode. Pronašli smo riješenje da imamo minimalnu cijenu koja garantira održivi rad Trebevičke žičare, da objekt bude razvojni i da ne moramo dodatno investirati. Predlozili smo diferencirane cijene, i to posebnu cijenu za bh. građane koja je usklađena za platežnom moći, te cijenu za turiste, koja je opet znatno niža nego u odnosu na slične objekte u Evropi – pojasnio je gradonačelnik Skaka.

Otvorenje Trebevičke žičare je zakazano za 6. april, Dan Grada Sarajeva. U izgradnju nove Trebevičke žičare investirano je blizu 20 miliona maraka, a radi se o jednom od najznačajnijih poslijeratnih infrastrukturnih objekata u Sarajevu.

(FENA) F.F.