Bosna i Hercegovina

Velike mogućnosti za uključivanje USK u kinesku inicijativu "Pojas i put"

Saopćenje

BIHAĆ, 27. marta (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, zajedno sa Federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem, održao je danas u Bihaću sastanak s ambasadoricom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo.

Glavna tema razgovora bile su mogućnosti uključivanja kantona u kinesku inicijativu Pojas i put u okviru koje Kina razvija ekonomsku saradnju s drugim državama.

-Kineska ekonomija je doživjela snažnu ekspanziju, a interes kineskih privrednika za našu zemlju je u stalnom porastu. Sutra ćemo zajedno posjetiti tvornicu Bira za koju je kineska strana iskazala interesovanje. Unsko-sanski kanton zbog blizine Evropske unije, dakle najvećeg spoljnotrgovinskog partnera Kine, ima izuzetnu priliku da privuče kineska ulaganja - kazao je premijer Rošić dodajući da je Vlada USK na raspolaganju svim potencijalnim investitorima.

Kako je izjavio Rošić, Unsko-sanski kanton može Kini ponuditi i svoje turističke potencijale. Podsjetio je da veliki broj kineskih turista svake godine posjećuje Evropu i njihovo privlačenje u USK moglo bi značajno doprinijeti ekonomskom rastu.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić naglasio je da Federacija uspješno sarađuje sa Kinom.

-Kineske investicije su prisutne u Federaciji prije svega kroz energetske projekte, a postoji interes i za izgradnju cestovne infratsrukture. S obzirom na usvajanje zakona o akcizama i pojačan priliv novca namjenjenog za cestogradnju, vrlo brzo će biti raspisani tenderi koji će, nadam se, zainteresovati i kineske kompanije - rekao je Dedić.

Također, on je naglasio da inicijativa Pojas i put uključuje i razmjenu znanja, te da kinesko iskustvo u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji može biti veoma značajno za naše poljoprivrednike.

Ambasadorica Bo je predstavila nekoliko konkretnih oblasti koje zanimaju NR Kinu kad je u pitanju Unsko-sanski kanton. Kako je istakla, potencijala ima u industriji i turizmu, a posebno su naglašene perspektive vezane za poljoprivredu i šumarstvo.

-Na kineskom tržištu je velika potražnja za kvalitetnim proizvodima organskog porijekla. Interesovanje postoji i za mjekarstvo, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja mlijeka u prahu. Zanima nas i uvoz drvenih proizvoda i kvalitetnog namještaja po kojima je ovaj kanton već prepoznat u Evropi i šire - rekla je ambasadorica.

Razgovaralo se i o uključivanju USK u mehanizam saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16 plus 1“. Ova godina je u okviru Mehanizma proglašena godinom lokalne saradnje. Ambasadorica je pozvala premijera Rošića da učestvuje na ovogodišnjem skupu guvernera provincija i kantona u Bugarskoj. Ovaj vid saradnje bi, kako je izjavila, sigurno omogućio jačanje ekonomskih i društvenih veza kantona i Kine.

(FENA) D.J.