Ekonomija     | 26.03.2018. 16:05 |

GIZ pokrenuo pogram s ciljem uključivanja djevojaka u tehnička zanimanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Radeći na razvijanju i unapređenju stručnog obrazovanja i tehničkih znanja u BiH, Njemačko društvo za međunarodnu saradnju GIZ pokrenulo je program „Moje znanje – tvoje buduće zvanje?“ za vrijeme kojeg će se učenicama završnih razreda osnovnih škola kroz razmjenu iskustava sa učenicama koje pohađaju Tehničku školu „Hasib Hadžović“ u Goraždu, pružiti podrška prilikom profesionalne orijentacije. 

Mentorice koje pohađaju smjer Tehničke škole „Hasib Hadžović“ - mašinski tehničar za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC tehničar) - će kontinuirano tokom pet mjeseci upoznavati male maturantice o prednostima odabira tehničkih zvanja i zanimanja.

- Radi se o jedinstvenom programu koji ima za cilj uključivanje većeg broja djevojaka u tehnička zanimanja čije će kompetencije moći odgovoriti potrebama tržišta rada - rekao je direktor Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ u Goraždu. 

Učenica trećeg razreda Srednje tehničke škole „Hasib Hadžović“ u Goraždu, koja pohađa smjer „Mašinski tehničar za CNC – CNC Programer“ Lamija Kahvedžić, kaže da se bez razmišljanja prijavila da bude mentorica s obzirom na to da shvata važnost savjetovanja među vršnjacima, pružanja informacija i pomoći pri odabiru srednje škole.

Nakon prijave mentorica i malih maturantica popunjavanjem prijavnog obrasca, uslijedit će redovni sastanci i razgovori u sklopu kojih će učenice osnovnih i srednjih škola učestvovati u kolaborativnom radu i aktivnoj razmjeni iskustava.

Rezultati programa će biti predstavljeni na grupnom sastanaku u Sarajevu, prilikom kojeg će biti upriličen odabir najbolje priče/izvještaja o mentorstvu, dodjela nagrade za pobjednice i niz drugih specijalno organizovanih aktivnosti za učesnice projekta.

U okviru projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini” kreiran je program „Moje znanje – tvoje buduće zvanje?“, saopćeno je iz GIZ-a.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Treće izdanje programa Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice 2024!' počinje u maju

U Sarajevu predstavljene bh. kompanije koje su implementirale Zelene poslovne modele

U Brčkom prezentiran 'Ažurirani akcioni plan za inovacije u malim i srednjim preduzećima'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel