Najave

Inicijativa „Pojas i put“ šanse za razvoj Bosanske Krajine

Saopćenje

 

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ organizira sutra u Bihaću Konferenciju „Inicijativa 'Pojas i put, perspektive i mogućnosti za BiH. Šanse za razvoj Bosanske Krajine“.

Kako je najavljeno, publici će se obratiti ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Šemsudin Dedić, premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, te gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Na konferenciji će, pored predstavnika Centra, učestvovati i predstavnici Javne ustanove Nacionalni park Una, Privredne komore USK, Razvojne agencije USK, Javnog preduzeća Aerodrom Bihać, a bit će prezentiran i kratki promotivni film o Bihaću.

Tokom posjete, ambasadorica NR Kine u BiH u odvojenim susretima sastat će se sa premijerom Rošićem i gradonačelnikom Fazlićem, a Centar za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ potpisat će memorandum o razumijevanju i poslovno-tehničkoj saradnji sa JP Nacionalni park Una, a ambasadorica će u pratnji predstavnika Vlade USK posjetiti i fabriku „BIRA“

 - Ovo je jedinstvena prilika da se jednoj ekonomskoj velesili kakva je Kina predstave prednosti i potencijale za saradnju koje pruža ovaj dio države. Nadamo se da će Konferencija proizvesti snažne veze koje će dovesti do konkretnih investicionih projekata, naročito u oblastima poljoprivrede, infrastrukture i turizma – rekao je izvršni direktor Centra Faruk Borić, navodi se u saopćenju.

Partneri Konferencije su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vanjskotrgovinska komora BiH, Vlada Unsko-sanskog kantona, Grad Bihać, te druge institucije koje učestvuju.

(FENA) F.F.