Bosna i Hercegovina     | 26.03.2018. 09:38 |

Topić: Premec bio aktivan član HKD Napredak

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. marta (FENA) - Predsjednik HKD Napredak Franjo Topić uputio je uime Središnje uprave HKD Napredak i u lično ime izraze sućuti obitelji, rodbini i prijateljima nedavno preminulog profesora Vladimira Premeca.

Topić podsjeća da je akademik Premec od početka bio aktivni član HKD Napredak te da je uzeo učešće na više Napretkovih manifestacija.

On naglašava da se prof. Vladimir Premec kao aktivan član HKD Napredak posebno istakao u osnivanju Napretkovog Hrvatskog društva za znanost i umjetnost u kojem je obnašao i visoke dužnosti, te da mu je Napredak izdao i knjigu Filozofijska i sociologijska bibliografija SR Hrvatske od 1945.-1962. (2009.)

- Akademik Premec bio je istaknuti filozof i angažirani intelektualac u ratu i poslijeraću, stalan u ideji o samostalnoj, demokratskoj i ravnopravnoj državi svih njezinih naroda i građana - naveo je između ostalog Topić.

Sveučilišni profesor filozofije, član ANUBiH akademik Vladimir Premec (Gola, Hrvatska 1939.) preminuo je u petak 23. marta u Sarajevu. Studirao je teologiju u Zagrebu, filozofiju u Sarajevu a studirao je i književnost. Na sarajevskom filozofskom fakultetu od 1967. predavao je različite predmete.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Preminuo Milutin Stojčević, dugogodišnji fotoreporter 'Slobodne Bosne'

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Topić: Ovim činom prelazi se iz dejtonske u briselsku BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu