Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 15:37 |

Veleposlanici uručili Centru Los Rosales priznanje 'Most za budućnost'

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 19. ožujka (FENA) - Grupa frankofonih veleposlanika u Bosni i Hercegovini uručila je u ponedjeljak u Mostaru priznanja ''Most za budućnost – Le pont pour l’avenir'' Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales.

Priznanje ima za cilj da javno nagradi pojedinca ili grupu zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u ovoj multietničkoj i multikulturalnoj zemlji.

- Ovom simboličnom nagradom želimo prokazati da postoji volja za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini i da je sasvim prirodna - navedeno je u zajedničkoj izjavi koju je do sada potpisalo 17 veleposlanika u BiH, a koju je pročitala veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Predstavljajući zajedničku poruku, švicarska veleposlanica istaknula je kako se institucija Los Rosales posebno ističe u onom što radi te da od svog osnutka pruža brigu svoj djeci kojoj je bila potrebna, bez obzira na njihovo podrijetlo.   

- Centar Los Rosales je organizacija koja se od kraja oružanih sukoba 1992.-1995. bori za djecu s poteškoćama u razvoju kako bi im osigurala najviši stupanj samostalnosti. Ova organizacija ima slogan 'Želimo isto što i vi: da budemo prihvaćeni kao što smo', a kroz svoj rad centar pokazuje da postoji veći izazov za čovječanstvo od onih koji sami sebi namećemo i da se bolje s njima suočiti zajedno. Los Rosales tako gradi brojne mostove u društvu i doprinosi dijalogu između naroda – kazala je veleposlanica.

Dodala je kako su danas osim priznanja donijeli i najiskreniju podršku spomenutom centru.

- Čuli smo vašu poruku i želimo da se ona čuje što dalje. Svaki građani ove zemlje mora se smatrati bogatstvom, produktivnim članom društva i potrebno ga je ohrabriti i razvijati u tom pravcu – ocijenila je švicarska veleposlanica.

Podcrtala je kako se Centar bori za socijalnu inkluziju i za međuljudski i međukulturni dijalog.

Direktorica Centra Los Rosales Mirna Mezit koja je uime Centra primila priznanje, kazala je kako joj je posebna čast što je 17 veleposlanika izabralo taj centar za dodjelu posebnog priznanja.

- Centar je zahvaljujući Vladi Španjolske izgrađen prije 21 godinu, a u rukama strane diplomacije smo od samog početka. Međutim, zahvaljujući Gradu Mostaru, Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ-a ovaj centar korača ponosno 21 godinu-  rekla je direktorica.

Po njezinim riječima, Centar je 21 godinu ustrajao i dostigao svoj cilj, a to je socijalna inkuzija i inkluzija svih jednako pravnih u društvu, bez bilo kakvih predrasuda i diskriminacija.

- Drago nam je da ste uz nas, što ste prepoznali kvalitetu našeg rada i nadamo se da ćemo ustrajati do kraja te da ćemo nastaviti dalje - istaknula je Mezit.
 
Dodjeli priznanja nazočio je i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je ustvrdio kako je Grad Mostar imao teško razdoblje  te da je u tom teškom razdoblju nastao Centar Los Rosales. 
 
- Prije 21 godinu kada je Centar počeo s radom, Mostar je bio podijeljen grad. Centar je već tada ujedinjavao građane u posebnim potrebama bez obzira na nacionalnost i odakle dolaze – kazao je gradonačelnik.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović drži kako je današnja nagrada veliko priznanje za Grad Mostar kao i za Centar Los Rosales.

- Kada vidim koliko je veleposlanika potpisalo priznanje, smatram da se ne trebamo bojati za budućnost Grada Mostara, institucije Los Rosales i države Bosne i Hercegovine.

"Most za budućnost – Le pont pour l’avenir" uručuje se u povodu 20. ožujka, Međunarodnog dana Frankofonije kada se slave dijalog i univerzalne vrijednosti mira, suradnje, solidarnosti i održivog razvoja.

Ceremoniji je prisustvovalo osam veleposlanika, a deklaraciju je potpisalo 17 veleposlanika, i to veleposlanici Austrije, Belgije, Bugarske, Egipta, Brazila, Francuske, Grčke, Nizozemske, Italije, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Suverenog malteškog vojnog reda, Španjolske, Švicarske, Vijeća Europe, te Šef EU Delegacije veleposlanik Lars- Gunnar Wigemark.

 

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

Mostar Sevdah Reunion dobitnik velikog priznanja u svijetu World Musica

Ministrici Duraković dodijeljeno priznanje za zalaganje u promicanju mira i ljubavi

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu