Svijet     | 15.03.2018. 20:38 |

Rim - Donatori dali manje od trećine novca za pomoć UNRWA-i

FENA Internet

RIM, 15. marta (FENA) - Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) prikupila je manje od trećine novca neophodnog za zatvaranje budžetskog jaza bez presedana od  446 miliona dolara.

Budžetska kriza uglavnom je nastala zahvaljujući januarskoj odluci najvećeg donatora UNRWA-e, Sjedinjenih Država, da ponude samo 60 miliona dolara za ovu godinu, znatno ispod 360 miliona dolara u 2017.

Američki prekid pomoći UNRWA-i došao je u jeku napetosti između američkog predsjednika Donalda Trumpa i palestinskog čelništva zbog Trumpovog priznanja Jerusalema kao izraelske prijestonice u decembru.

- Trenutno je UNRWA izvjestila o novim doprinosima koji ukupno iznose samo stotinjak miliona dolara - izjavio je glavni tajnik UNRWA-e Pierre Krahenbuhl u četvrtak nakon donatorske konferencije u Rimu.

Katar je ponudio pedesetak miliona dolara, navodi se u tweetu Lolwah al-Khater, glasnogovornice ministarstva vanjskih poslova tog zalivskog emirata.

Kanada, Švicarska, Turska, Novi Zeland, Norveška, Južna Koreja, Meksiko, Slovačka, Indija i Francuska također su dali sredstva, saopćio je Krahenbuhl.

Nova sredstva ostavit će UNRWA-u u manjku od više od 300 miliona dolara, i pokrit će operazivne zahtijeve i na ljeto, kazao je Krahenbuhl, ne pružajući konkretnije detalje.

On je ranije izjavio da UNRWA ima dovoljno novca da djeluje do maja.

Kriza je posebno teška u pojasu Gaze, gdje UNRWA upravlja nad 267 škola i 21 zdravstvenim objektom, i pomaže milionima ljudi porcijama s hranom, prenosi dpa. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Islamska zajednica u Gazi podijelila bajramske pakete

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana