Svijet     | 13.03.2018. 14:26 |

EU poručuje Britaniji: Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama o Brexitu

FENA Internet

STRASBOURG, 13. marta (FENA) - Pregovarač Evropske unije za Brexit Michel Barnier rekao je danas da Velika Britanija neće moći zadržati sadašnje privilegije kada napusti Uniju, posebno one u vezi trgovine, prenosi Reuters.

Evropska unija i Britanija se nadaju, do kraja ovog mjeseca, dogovoru o tranzicijskom periodu i početku pregovora o budućim odnosima. 

Ali, velike razlike u stavovima u vezi razvoda sa Britanijom dovele su blok u situaciju da mora upozoravati London kako vrijeme ističe, da tranzicijski period nije obaveza i da London mora biti precizniji i realističniji u svojim zahtjevima u pogledu budućih odnosa. 

- Ne možete istovremeno imati status treće zemlje, i tražiti istu poziciju i prednosti kao da ste u Evropskoj uniji. Vrijeme je da se suočimo s teškim činjenicama - rekao je Barnier tokom plenarnog zasjedanja Parlamenta Evropske unije.

Evropska unija je prošle sedmice odbila poziv britanske premijerke Therese May za specijalne odnose poslije Brexita, nudeći samo sporazum o slobodnoj trgovi bez posebnog tretmana britanskog finansijskog sektora. 

Barnier je danas rekao da nema drugih opcija, obzirom da je London želio izlazak iz jedinstvenog tržišta i carinske unije. On je branio prijedlog EU da nastavi regulirati trgovinu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita ukoliko ne bude drugog rješenja za granicu između te teritorije i Irske. Taj je plan žestoko kritiziran u Londou i Belfastu, ali je Barnier rekao da je on samo utvrdio realnost na terenu. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Bosanskohercegovačka dijaspora poziva Vladu Velike Britanije da podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu