Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 09.03.2018. 14:17 |

Prvi sastanak Konzorcijuma za realizaciju CGE Modela

FENA

MOSTAR, 9. ožujka (FEN) - Prvi radni sastanak Konzorcija za realizaciju makroprojekta "Optimalizacija efekata integracije BiH u EU - CGE Model" upriličen je u petak u Mostaru.

U izjavi za Fenu direktor Ekonomskog instituta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Spasoje Tuševljak kazao je kako će predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH, Akademije nauka i umjetnosti BiH, Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Ekonomskog instituta u Sarajevu te Ekonomskog instituta Univerziteta u Istočnom Sarajevu nastojati raditi zajedno na realizaciji iznimno značajnog projekta za razvoj BiH te kako je to prvi put da se bh. akademske institucije samostalno organiziraju kako bi radile na jednom takvom važnom projektu za BiH.

- Projekt je iznimno važan jer će se njime optimizirati performanse BiH u procesu pristupanja EU. U ovom procesu prilagođavanja naših institucija, gospodarstva, političkog, ekonomskog, pravnog sustava, standardima Europske unije, događaju se mnogi procesi koji remete već uhodane strukture, organizacije, poslovanja i koje imaju negativne ekonomske implikacije na razvoj na zaposlenost i slične procese. Mi tražimo optimalizaciju u tom procesu - kazao je Tuševljak.

Po njegovim riječima CGE Model je kompleksan znanstveni mehanizam i proces "u okviru kojeg se na kvantitativni način sve stvari preračunavaju u raznim sektorima".

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH Jakov Pehar dodao je kako će na inicijalnom sastanku u Mostaru biti riječi o stvaranju konzorcija za eventualnu aplikaciju za sredstva Europske unije koja bi bila usmjerena na realizaciju samog projekta.

Inače, CGE Modeli dominiraju u velikom dijelu primjenjivih ekonometrijskih analiza koje se bave problemima ekonomskog razvoja i lokalne ekonomske politike.

Oni su neizbježni alati za analizu u međunarodnoj razmjeni i državnom planiranju, previranja na tržištu nafte, a ujedno su i korišteni u analizama porezne reforme, distribuciji blagostanja, te u zadnje vrijeme u analizi utjecaja globalnog zagrijavanja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu