Bosna i Hercegovina

Svjetski dan bubrega-U BiH registrovana 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju

Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - U povodu Svjetskog dana bubrega, Svjetska nefrološka asocijacija (ISN) odredila je 8. mart ove godine kao dan donacije bubrega posvećen ženama donorima organa.

Tim povodom na incijativu Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa istoimenim federalnim udruženjem, Donorskom mrežom u BiH, Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, Udruženjem ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju  bubrega u BiH, u Tuzli će 10. marta biti organizovano obilježavanje Svjetskog dana bubrega što je ujedno i centralna manifestacija za BiH.

Pokrovitelj te manifestacije je Vlada Tuzlanskog kantona, a proslava i obilježavanje Dana bubrega odvijat će se u dva dijela.

U Parku UKC-a bit će organizovana svečana ceremonija sadnje drveta posvećenog darivateljima organa i tkiva i postavljanje kamena s natpisom, a skupu će se obratiti generalni direktor, načelnik Klinike za interne bolesti  i predstavnici primatelja i darivatelja organa.

Na svečanoj tribini u BKC-u Tuzla, koja je posvećena darivateljima organa i tkiva sa kratkim predavanjima o značaju transplantacije organa i tkiva, govorit će ugledni strani i domaći ljekari koji su veoma uspješni u tom postupku liječenja.

U BiH su registrovana 2.684 bolesnika na dijaliznom liječenju. Od toga je u RS oko 1.100, u Federaciji BiH oko 1.500 i Distriktu Brčko oko 90.

U Federaciji BiH od 2014. postoji Centar za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa u Federaciiji. U tom centru postoji i lista čekanja koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji. Osnovni principi rada centra je tzv. španski model koji se upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama.

 - Na početku smo jednog obimnog posla. Malo je transplantacija organa u BiH zbog nedostatka donora. Državnim organima transplantacija bi trebala biti prioritetan program što dosad nije bio slučaj. Ostala udruženja, umjetnici, ljekari, a posebno mediji u svemu ovome imaju značajnu ulogu. Neophodan je doprinos svih nas u edukaciji stanovništva o potrebi postojanja solidarnosti u formi donorstva za života, a posebno edukaciji porodica da daju pristanak za uzimanje organa kod moždano mrtvih donora. Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, pleminosti i humanosti - navodi u saopćenju za javnost predsjednik Organizacionog odbora Obilježavanja Svjetskog dana bubrega u BiH prof. dr. Senaid Trnačević.

Univerzitetski klinički centar Tuzla ima prostorne, kadrovke i tehničke pretpostavke da transplantacija bude više, ali im je, kako dodaju, potrebna pomoć državnih organa u organizaciji, finansiranju, legistativi, planiranju, usmjeravanju  i kontroli procesa transplantacije. Bolesnik sa presađenim organom je praktično zdrav čovjek sa komforom života, a finansijske uštede su ogromne, dodaje se u saopćenju.

(FENA) M. L.
Vezane vijesti