Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Regija     | 05.03.2018. 14:37 |

Najava slovenske tužbe na sud EU-a zbog arbitraže jača pritisak na Hrvatsku

FENA Agencije

LJUBLJANA, 5. ožujka (FENA) - Slovenski premijer Miro Cerar u petak će u parlamentu iza zatvorenih vrata tražiti širu potporu za pravne postupke koje je najavio protiv Hrvatske zbog njenog nepristajanja na arbitražnu presudu o granici, no ima i mišljenja da time zapravo želi pojačati pritisak na hrvatsku vladu da pristane na implementaciju arbitražnog rješenja.

Pravnica Dominika Švarc Pipan izjavila je za ljubljansko 'Delo' od ponedjeljka da razumije Cerarovu najavu da će tužiti Hrvatsku na sud EU-a u Luksemburgu jer se morao odazvati na hrvatsko odbijanje implementacije, ali da u potpunosti ne isključuje mogućnost da ipak dođe do dogovora s hrvatskom stranom.

- Mislim da nisu iscrpljene sve mogućnosti za primjenu arbitražne odluke. Dijalog se ovog trenutka čini nemogućim, ali podnošenje tužbe može značiti jak pritisak na Hrvatsku Zato ne bi trebalo isključiti pomak u smislu da Hrvatska pristane na dobrovoljnu i sporazumnu implementaciju - kazala je slovenska pravnica, stručnjakinja za međunarodno pravo.

Kako prenosi Hina, Švarc Pipan je dodala, u slučaju da do tužbe protiv Hrvatske dođe, treba je vrlo argumentirano obrazložiti Europskoj komisiji jer bi bilo 'najbolje da ona sama preuzme tužbu', no to je u cijelosti 'diskrecijsko pravo' Komisije, upozorila je.

Ako Hrvatska bude i dalje odbijala primjenu arbitražne presude, Slovenija uz tužbu ima na raspolaganju i druge 'pravno dopustive' oblike pritiska, kao što su 'ekonomske i diplomatske sankcije, te različćite blokade' - dodala je Švarc Pipan.

Cerar će u petak pred parlamentarnim odborom za vanjske poslove prezentirati zastupnicima dosadašnje poteze svoje vlade u vezi s najavljenom tužbom protiv Hrvatske zbog neprovođenja arbitražne presude, u traženju 'šireg političkog suglasja', na što je zbog postupaka Hrvatske 'prinuđen', navodi 'Delo'.

Najavljujući sjednicu na kojoj traži i potporu oporbe, Cerar je prošlog četvrtka za Slovensku televiziju kazao da će tužbu argumentirati potrebom poštivanja vladavine prava u Europskoj uniji, te da se Hrvatska tog načela nepristajanjem na implementaciju arbitraže ne drži.

- Slovenija se zauzima za pravnu državu i vladavinu prava i tu ćemo inzistirati do kraja - kazao je Cerar za Slovensku televiziju, dodavši da bi se EU 'polako počela raspadati'  ako se od tog načela odustane.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'