Bosna i Hercegovina     | 05.03.2018. 14:11 |

Posjetom Gračanici Mladen Ivanić završava posjetu Kosovu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u nastavku posjete manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu posjetio je Veliku Hoču, manastir Zočište, manastire u okolini Prizrena i Gračanicu.

Ivanić je u Prizrenu posjetio Crkvu Bogorodice Lјeviške, Sabornu crkvu svetog Đorđa, Manastir svetih arhangela i prizrensku Bogosloviju, gdje je razgovarao sa sveštenstvom, nastavnicima i učenicima i srpskim narodom koji živi na Kosovu.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je sretan što je ponovo na Kosovu i Metohiji i što je imao priliku boraviti u Pećkoj patrijaršiji, ali i u brojnim srpskim manastirima i crkvama.

- Obaveza svih nas koji radimo javne poslove je da pomognemo i da budemo sa našim lјudima na Kosovu i Metohiji, jer njima i naš boravak ovdje znači mnogo. Kosovo i Metohija su značajni za srpski narod, čemu uvijek moramo da se vraćamo i što uvijek moramo da tretiramo kao svoje. Kosmet i njegove svetinje zaslužuju zajedničku podršku - rekao je Mladen Ivanić.

Ivanić je posjetio i Veliku Hoču, gdje je razgovarao sa mjesnim sveštenikom, crkvenim odborom i stanovništvom.

- Sretan sam što sam imao priliku da posjetim enklavu u kojoj živi oko 700 Srba. Nevjerovatan je osjećaj vidjeti taj entuzijazam, volјu i snagu koju imaju ti lјudi da ostanu. Srpski narod ovdje zaista pokazuje neviđenu vitalnost. U skoro nemogućim uslovima uspijeva da opstane, funkcioniše i živi - rekao je član Predsjedništva BiH.

U manastiru Zočište, u Eparhiji raško-prizrenskoj, člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića dočekali su monasi, koji su ga informisali o životu i problemima u toj eparhiji. Manastir Zočište uništen je 1999. godine, a obnovlјen 2004. godine.

U Manastiru svetih arhangela u Prizrenu, koji je takođe spomenik kulture od izuzetnog značaja, člana Predsjedništva BiH dočekao je iguman Mihajlo. Ivanić je obišao i Prizrensku bogosloviju, gdje je razgovarao sa nastavnicima i učenicima.

Član Predsjedništva BiH obišao je i manastir Gračanicu, gdje je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem o položaju Srpske pravoslavne crkve, srpskim svetinjama i položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ivanić i vladika raško-prizrenski Teodosije zajednički su konstatovali da je obaveza i crkvenih, ali i državnih vlasti rad na očuvanju kulturno-historijskog dobra i opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

I manastir Gračanica, kao i ostali manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji, osim historijske vrijednosti, predstavlјa spomenik od izuzetnog značaja za srpsku kulturu.

Mladen Ivanić boravi u trodnevnoj posjeti manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Posjetu je započeo obilaskom manastirskog kompleksa Pećke patrijaršije, vjekovnog sjedišta srpskih patrijarha i arhiepiskopa i razgovorom sa mati Haritinom, koja vrši dužnost igumanije Pećke patrijaršije.

Tokom obilaska manastira Visoki Dečani, iguman Sava Janjić zahvalio je Mladenu Ivaniću za posjetu, lјudima u Republici Srpskoj, Srbima u FBiH i svima koji su pomagali na razne načine.

- Mnogo nam znači ta veza. Siguran sam da će nakon posjete člana Predsjedništva BiH, koja nas je jako obradovala, uslijediti i nove i da ćemo ovdje dočekati mnogo više naših lјudi iz Republike Srpske - rekao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Posjetom Gračanici, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić završava posjetu Kosmetu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu