Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 03.03.2018. 12:27 |

Zenica - Oskrnavljena Crkva sv. Ilije Proroka

FENA

ZENICA, 3.marta (FENA) - U ranim jutarnjim satima na Crkvi sv. Ilije Proroka u Zenici dogodila se krađa dijela oluka i nastrešnice, te je načinjena znatna materijalna šteta na nacionalnom spomeniku kulture Bosne i Hercegovine.

​Odbor za međureligijsku saradnju Zenice oštro je osudio današnji vandalizam nad objektom velike religijske i kulturne vrijednosti, Crkvi sv. Ilije Proroka, koju Zeničani smatraju simbolom dijaloga, međureligijske saradnje i mira.

- Ovo je crkva koju su  bosanski franjevci uvijek otvarali za brojne događaje, koji su Zenicu činili i čine tako posebnim gradom. Zenički vjerski objekti, crkve i džamije tu su, sva ta moguća stoljeća, preživjeli su ratove i nemire i ne smijemo dozvoliti da ih neko skrnavi u miru. Očekujemo da cijela zenička javnost osudi ovaj sramni događaj i podsjećamo da su crkve i džamije duše vjernika, mnogo više od samih građevinskih cjelina, mnogo više od kamena i bakra - kazao je za Fenu sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenan Hodžić.

On ističe da od nadležnih policijskih i pravosudnih organa traže da učine sve kako bi se pronašli počinioci i  adekvatno sankcionisali, te poslala jasna poruka "da se u svetinje ne smije dirati".

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predsjednik Gradskog vijeća  Mostara osudio vandalizam nad Sabornom crkvom

Mostarski SDP osudio vandalski čin na Sabornu crkvu

MoParking se ponovno našao na meti vandala

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu