Bosna i Hercegovina

Kolege iz regije podržale Sindikat državnih službenika u institucijama BiH

Tekst: Muhamed HadžibegićFOTO FENA

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Na sastanku Regionalnog odbora Sindikata uprave i pravosuđa koji je održan danas u Sarajevu kao glavni problem Sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH istaknuto je je nepostojanje socijalnog dijaloga i kolektivnog ugovora. 

Predsjednica Sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH Lejla Čopelj izjavila je da su oni izuzetak u odnosu na sindikate u bh. entitetima, te u Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji gdje svi državni službenici i namještenici imaju prava propisana kolektivnim ugovorom. 

Kao rezultat današnjeg sastanka navela je dva pisma podrške od kojih će prvo biti upućeno Vijeću ministara BiH u kojem kolege sindikalci iz BiH i regiona skreću pažnju na nepostojanje kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u institucijama BiH.

Drugo pismo bit će upućeno institucijama Republike Srpske zbog činjenice da je Sindikat uprave RS istupio iz Saveza sindikata RS, a zbog čega trpe posljedice.

Sastanak je održan u organizaciji Sindikata državnih službenika i namještenika u institucijama BiH i rezultat je deklaracije o razumijevanju sindikata državne uprave i pravosuđa zemalja regiona koja je potpisana u decembru 2017.

(FENA) M. L.
Vezane vijesti