Bosna i Hercegovina

Sindikalci u Srebrenici ukazali na težak položaj radnika

Saopćenje

SREBRENICA, 1. ožujka (FENA) - Danas je u Potočarima kod Srebrenice veliki broj izaslanstava sindikalnih organizacija Samostalnog sindikata PPDIVUT i granskih sindikata dalo svoj doprinos obilježavanju 1. ožujka - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Sindikalni izaslanici položile su cvijeće u Memorijalnom centru Potočari, a potom su sindikalci u Srebrenici, na zajedničkom sastanku, ukazali na težak položaj radnika i građana na cijelom prostoru BiH, priopćeno je iz Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) Bosne i Hercegovine.

Konstatirano je da su radnici potpuno obespravljeni i da je sindikat iz nekih grana potpuno istisnut i uopće ne postoji, te da preko 350.000 radnika nije pokriveno kolektivnim ugovorima, a uglavnom se radi o radnicima iz realnog sektora.

Naglašena je kontaminiranost korupcijom i nepotizmom cijelog prostora BiH, a dojam je da ni Međunarodna zajednica nije pronašla adekvatan odgovor za suzbijanje ovih pojava, već ih i dalje potiče i hrani novim kreditima uz daljnje širenje i produbljivanje siromaštva, stoji u priopćenju.

Predsjednik PPDIVUT-a Mehmed Avdagić ukazao je i na novu pojavu siromaštva, koja se odnosi na zaposlene s minimalnim plaćama, one koji rade u poduzećima u stečaju a nemaju primanja, te one koji nemaju redovite plaće.

Sve to upućuje na alarmantno stanje na cijelom prostoru BiH, a direktna posljedica su masovni odlasci građana iz svih dijelova BiH i po cijenu odricanja svog bosanskoherecgovačkog identiteta, upozoravaju iz PPDIVUT-a.

(FENA) R. G.
Vezane vijesti