Bosna i Hercegovina     | 22.02.2018. 12:36 |

Okić: Zakon o žrtvama ratne torture treba usvojiti na nivou BiH, a ne RS-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 22. februara (FENA) - Poslanik Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Mihnet Okić upozorio je danas da ne postoji ustavni osnov za usvajanje zakona o zaštiti žrtava ratne torture na entitetskom nivou.

-Ovaj zakon treba da se donese na nivou BiH i to Ustav BiH precizno definiše - istakao je Okić.

Tokom današnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture u RS-u kazao je da ova osjetljiva tema ne smije biti predmet političkog prepucavanja.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo je rekao da postoji ustavni osnov da se ovaj zakon usvoji na nivou RS-a. Kazao je da će poslanici ove stranke podržati usvajanje zakona, koji ne smije biti predmet politizacije.

I direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica u RS-u Milorad Kojić tvrdi da je definisana ustavna nadležnost RS-a i prilikom usvajanja ovog zakona te da u zakonskom rješenju nije navedeno da se ne primjenjuje na Bošnjake ili Hrvate.

-Zakon usvaja Narodna skupština RS-a, koji se onda primjenjuje na sve njene građane, bez obzira na nacionalnu, vjersku, rasnu ili etničku pripadnost. Jedini cilj Bošnjaka u Skupštini, ali i određenih predstavnika međunarodne zajednice, jeste da ovakav zakon bude usvojen na nivou BiH - kazao je Kojić.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS-a Božica Živković-Rajilić tvrdi da je ovo udruženje višenacionalno i nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj ili vjerskoj diskriminaciji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta