Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 16:39 |

Sejdić: Položaj Roma u BiH nije na očekivanoj razini

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 21. veljače (FENA) – Radionica o važnosti izrade lokalnog akcijskog plana za Rome u oblasti zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i obrazovanja održana je u srijedu u Mostaru, a na njoj je, uz ostalo, upozoreno i na ogromne probleme s kojima se suočava ta najbrojnija manjina u BiH. 

Radionica, koju je organizirala Misija OESS-a u BiH, održana je na temu "Kako i zašto izraditi akcioni plan za Rome u HNŽ-u".

Voditelj Odsjeka za zaštitu prava nacionalnih manjina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Želimir Lalić kazao je novinarima kako je svrha današnjeg sastanka podržati aktivnosti oko izrade lokalnog akcijskog plana za Rome, podsjetivši kako je BiH pristupila velikom projektu – Dekadi inkluzije Roma nakon čijega je izradila dva akcijska plana, s tim da je zadnji važeći od 2017. do 2020. godine.

-  Da bi se planovi realizirali na lokalnoj razini, moraju postojati ovakvi dokumenti, koji će ujedno biti i pravna osnova općinskim i gradskim vijećima o izdvajanju sredstava i aktivnom sudjelovanju u provedbi mjera za inkluziju - rekao je Lalić.

Dodao je kako je poznato da su Romi najbrojnija i socijalno najugroženija manjina u BiH, zbog čega se, smatra, moraju iznaći sva sredstva i aktivnosti koja bi im život učinila lakšim.

-  Državno ministarstvo izdvojilo je u protekle četiri godine nešto manje od 3 milijuna maraka, a zadnjim Akcijskim planom 2 milijuna maraka za rješavanje problema Roma - kazao je Lalić.

Naglasio je kako se pitanja Roma ne mogu riješiti u kratkom razdoblju zbog čega je zatraženo 12 milijuna eura sredstva iz Instrumenta pretpristupne pomoći- IPA II i donatora.

-  Ako se sva sredstva dobiju, položaj Roma u BiH bit će znatno bolji - zaključio je voditelj Odsjeka za zaštitu prava nacionalnih manjina u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Stručna savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ-a Nefiza Dautović ocijenila je kako je ovo prilika da se zajednički otvore pitanja - kako i na koji način unaprijediti kvalitetu života Roma u toj županiji.

Ustvrdila je kako se to ministarstvo može pohvaliti nizom postignuća u zadnje tri godine kada su u pitanju Romi, izdvojivši povećanje sudjelovanja i uključivanja romske djece u prvi razred osnovne škole, zatim smanjivanje njihove isključenosti iz redovnog obrazovnog sustava, povećan uspjeh i smanjen broj izostanaka.

Voditelj za pitanja Roma u Misiji OESS-a u BiH Dervo Sejdić kazao je kako položaj Roma u BiH nije na očekivanoj razini te da u određenim lokalnim zajednicama implementacija strateških dokumenata i javnih politika namijenjenih za razvoj romske zajednice, ide jako sporo.

- Pokušavamo izradom lokalnih akcijskih planova, konkretizirati i uraditi pregled situacije te na osnovu toga kreirati aktivnosti i mjere u ostvarenju određenih ciljeva, na način da donatorska sredstva i državne grantove za integraciju Roma usmjerimo ka zadnjem korisniku. Tek će se tad vidjeti znatnija i kvalitetnija promjena na terenu - rekao je Sejdić.

Kada je u pitanju zapadni Balkan, dodao je, Bosna i Hercegovina je najviše uradila na polju stambenog zbrinjavanja Roma, što ne znači da se na tome više ne treba raditi.

Po njegovim riječima, s jedne strane povećan je upis romske djece u osnovne škole, dok je s druge strane povećan postotak njihovog napuštanja redovnog obrazovanja.

To se događa zato što se nedovoljno kvalitetno ne provodi Akcijski plan o obrazovnim potrebama Roma, dodao je voditelj za pitanje Roma.

Po njegovom mišljenju, i zdravstvena politika je na ''klimavim nogama'', a neke županije, među kojima i HNŽ, svoje zakonodavstvo nisu uskladile sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH. 

Upozorio je i na veliki problem prosjačenja romske djece, kazavši kako jedan dio djece unajmljuju "poslodavci" za koje oni prose, a ne za svoje siromašne obitelji. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel