Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.02.2018. 14:31 |

Općinski sud u Zenici u prošloj godini ostvario kvalitet rada od 97 posto

FENA

ZENICA, 21. februara (FENA) - Predsjednica Općinskog suda Zenica Dijana Ajanović na današnjoj pres-konferenciji prezentirala je rezultate rada ove ustanove u prošloj godini, koja je bila, kako je navela, jedna od uspješnijih godina za ovaj općinski sud.

-Sud je u prošloj godini ostvario kvalitet rada od 97,4 posto, što znači da je veoma mali broj, samo 2,6 posto odluka ovog suda ukinut ili preinačen - kazala je Dijana Ajanović.

Ostvaren je učinak sa 89.445 riješenih predmeta, a brojčano to predstavlja 9.600 više riješenih predmeta u odnosu na raniju godinu, pri čemu je normativ rada ostvaren sa 131,73 posto.

Općinski sud Zenica je na početku godine imao 140.000 neriješenih predmeta, a zaprimljeno je dodatnih 84.400 predmeta, dok je tokom godine riješeno 89.445 sudskih predmeta.

Najviše predmeta odnosi se na izostalu naplatu komunalih dugovanja, oko 114.466 predmeta, po osnovu tužbi dugovanja za grijanje, vodu, telefon, razne komunalne naknade, održavanje zgrada i druge usluge, a veliki dio zaprimljenih tužbi se i dalje nalazi među 135.000 neriješenih predmeta.

Pred sudijama se nalazilo 129 predmeta za stečaj preduzeća i dodatnih 88 predmeta koji su zaprimljeni tokom godine, od kojih je završeno 98, dok se ostalih 119 predmeta još nalazi u postupku, jer se ovi postupci odvijaju sporije zbog prikupljanja informacija o činjeničnom stanju u preduzećima.

-U prošloj godini bilo je 68 predmeta nasilja u porodici, pri čemu je uglavnom izricana mjera zabrane približavanja žrtvi nasilja u cilju zaštite ugroženih i oštećenih osoba - navela je Ajanović.

Najveće probleme u radu Općinskog suda Zenica predstavlja nedostatak sudija, s obzirom da već godinama rade s manjim brojem sudija i saradnika, kao i ograničeni prostorni kapaciteti za rad.

Zenički općinski sud već godinama čeka na proširenje zgrade, s kojim bi se dobili uslovi za zapošljavanje devet novih sudija i s kojim bi se povećao broj riješenih sudskih predmeta.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je obezbjedilo sredstva za dogradnju zgrade, i moguće je da već u ovoj godini počne i dogradnja novog objekta, rečeno je na pres konferenciji Općinskog suda Zenica. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ambasador Johann Sattler u posjeti Zenici

Ambasador Johann Sattler sutra u posjeti Zenici

Održana i zenička projekcija dokumentarnog filma 'Grad radnika i arhitekata'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel